Historisk arkiv

Samarbeid om Schengen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Videreutvikling av den felles databasen for grensekontroll og ettersøkte kriminelle er ett av temaene når justisminister Knut Storberget leder ministermøte i Luxembourg torsdag.

Samarbeid om Schengen

Videreutvikling av den felles databasen for grensekontroll og ettersøkte kriminelle er ett av temaene når justisminister Knut Storberget leder ministermøte i Luxembourg torsdag. I tillegg diskuteres forsterket innsats for yttergrensekontroll i Sør-Europa.Justis- og innenriksministre fra EU-landene og Island, Norge og Sveits, deltar.

Etter planen skal det på møtet konkluderes i forhold til hva neste generasjon av databasen "Schengen informasjonssystem" skal være, hvem som kan bruke systemet og hvordan det skal brukes. Databeskyttelses- og personvernregler står sentralt.

Schengen informasjonssystem (SIS) er en database hvor det registreres ettersøkte kriminelle, tredjelandsborgere som skal nektes innreise i Schengenområdet, savnede personer og informasjon om stjålne objekter. Dette er et effektivt redskap for å bekjempe kriminalitet og hindre illegal innvandring. For at de nye medlemsstatene skal kunne bli fulle operasjonelle medlemmer av Schengen, og personkontrollen på grensen avskaffes, må databasen utvides. Systemet skal oppdateres og moderniseres.

Norsk formannskap: Norge, Island og Sveits deltar i diskusjonene når reglene i Schengen utvikles, og da settes EUs justis- og innenriksråd som fellesorgan. I høst er det Norge som har formannskapet i fellesorganet på ministernivå. Dette betyr at justisminister Knut Storberget eller arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen leder møtene.

Schengen: Schengensamarbeidet omfatter EU-medlemsstatene og Norge, Island og Sveits. Hovedideen bak samarbeidet er å avskaffe personkontrollen mellom de stater som deltar i samarbeidet og dermed skape ett felles reisefrihetsområde. Det er opprettet en felles yttergrense. Dersom man legger ut på en bilreise fra Oslo til Roma blir man ikke lenger stoppet for personkontroll ved hver landegrense, og utenlandske turister kan gå til èn ambassade for å få visum som gjelder i alle Schengenstater.

Et område uten grensekontroll gjør det imidlertid også enklere for kriminelle å forflytte seg rundt i Europa. For å kompensere for dette inneholder også Schengenregelverket en del bestemmelser om politi- og strafferettslig samarbeid.

Bilder kan lastes ned her.

Vennligst oppgi “Council of the European Union” ved bruk av bildene.