Historisk arkiv

Schengen utvides

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisminister Knut Storberget har ledet det siste Schengen-ministermøtet under norsk formannskap. På møtet ble det enighet om å utvide Schengen-området til EUs nye medlemsland.

Schengen utvides

Justisminister Knut Storberget har ledet det siste Schengen-ministermøtet under det norske formannskapet. På møtet ble det enighet om å utvide Schengen-området til EUs nye medlemsland.

Justis- og innenriksministrene ble enige om det såkalte "SISone4all". Avtalen innebærer at Schengen-samarbeidet utvides til ni av de ti nye landene som ble med i EU i 2004.

”SISone4all” inkluderer de nye medlemslandene i dagens Schengen Information System (SIS) fram til det nye SIS II etter planen kommer ved utgangen av 2008.

Avtalen innebærer at kontroll ved grensepassering på land etter planen skal opphøre ved utgangen av 2007, mens grensekontrollene på flyplasser blir opprettholdt fram til mars 2008. Før grensekontrollene kan opphøre må imidlertid hvert av de nye landene gjennom en individuell evaluering.


Ambassadør Oda Helen Sletnes og justisminister Knut Storberget på det siste møtet under det norske formannskapet. I midten den finske innenriksministeren, Kari Rajamaki, og t.h. Ivan Bizjak, Director General i Rådssekretariatet. Foto: Rådet

Schengen informasjonssystem (SIS) er en database hvor det registreres ettersøkte kriminelle, tredjelandsborgere som skal nektes innreise i Schengenområdet, savnede personer og informasjon om stjålne objekter. Dette er et effektivt redskap for å bekjempe kriminalitet og hindre illegal innvandring. For at de nye medlemsstatene skal kunne bli fulle operasjonelle medlemmer av Schengen, og personkontrollen på grensen avskaffes, må databasen utvides. Systemet skal oppdateres og moderniseres.

Schengen: Schengensamarbeidet omfatter EU-medlemsstatene og Norge, Island og Sveits. Hovedideen bak samarbeidet er å avskaffe personkontrollen mellom de stater som deltar i samarbeidet og dermed skape ett felles reisefrihetsområde. Det er opprettet en felles yttergrense. Dersom man legger ut på en bilreise fra Oslo til Roma blir man ikke lenger stoppet for personkontroll ved hver landegrense, og utenlandske turister kan gå til èn ambassade for å få visum som gjelder i alle Schengenstater.

Et område uten grensekontroll gjør det imidlertid også enklere for kriminelle å forflytte seg rundt i Europa. For å kompensere for dette inneholder også Schengenregelverket en del bestemmelser om politi- og strafferettslig samarbeid.