Historisk arkiv

Samarbeid med Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisminister Knut Storberget besøkte Russland denne uken. I løpet av besøket har han inngått samarbeidsavtaler med russiske myndigheter om å bekjempe narkotika- og fiskekriminalitet.

Storberget og hans russiske kollega, justisminister Vladimir Vasiljevitsj Ustinov, skrev onsdag under på en avtale om å samarbeide om å organisere effektive tiltak mot ulovlig handel med narkotika.

– Dette er en konkret avtale om utveksling av informasjon om narkotikatrafikk. Avtalen skal føre russiske og norske politimyndigheter tettere sammen, sier Storberget.

Avtalen innebærer blant annet at Norge og Russland vil utveksle informasjon om konkrete narkotikaforbrytelser som er begått eller under planlegging på motpartens nasjonale territorium. Norge vil også etterforske kriminell virksomhet etter anmodning fra Russland, og vise versa. Dessuten skal landene gi hverandre teknisk og sakkyndig bistand og utveksle erfaringer med tiltak for å få ned etterspørselen etter narkotika.

Les hele avtalen her.

Storberget ble også enig med russiske myndigheter om å intensivere innsatsen mot tyvfiske i Barentshavet. I fremtiden vil politi og påtalemyndighet kobles inn i den russisk-norske fiskerikommisjonen. I tillegg ble det enighet om å møtes oftere og arrangere seminarer om problemet med tyvfiske.

– Vi trenger en tettere kontakt for å få en bedre rettshåndheving, og denne felles fronten mot det ulovlige fisket bør gi positive resultater, sier Storberget.