Historisk arkiv

Konferanse om Restorative justice

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

22. oktober finner årets KRÅD-konferanse sted i Gamle Logen i Oslo. Tema er "Restorative Justice - Gjenopprettende rett - ny mulighet for ungdom på skråplanet". Påmeldingsfrist er 10. oktober.

 

Konferanseprogrammet finner du her. Påmelding gjøres på www.krad.no

22. oktober finner årets KRÅD-konferanse sted i Gamle Logen i Oslo. Tema er "Restorative Justice - Gjenopprettende rett - ny mulighet for ungdom på skråplanet". Påmeldingsfrist er 10. oktober.

Restorative justice er en arbeidsmåte som vektlegger å gjenopprette skaden som er forårsaket av kriminell adferd. I Norge er konfliktrådene en av de fremste eksponentene for denne tanken. Bruken av stormøter, der offer og gjerningsperson møtes sammen med brede nettverk fra begge sider, har for eksempel gitt gode resultater i flere prosjekter de siste årene.

I 2007 oppnevnte regjeringen et utvalg som skulle utrede alternative straffereaksjoner overfor unge lovbrytere. Arbeidet, som ble ledet av fungerende leder i KRÅD, sorenskriver Liv Synnøve Taraldsrud, ledet til NOU 2008:15 "Barn og straff". Her anbefales reaksjoner basert på prinsippene for restorative justice som de mest lovende for å forebygge gjentatt kriminalitet blant barn og unge.

På KRÅD-konferansen får du høre mer om hvilke erfaringer både domstolene og forskningen har gjort med restorative justice, og du får også høre professor Heather Strang fortelle om sin grundige gjennomgang av nye, internasjonale studier som ser på resultatene fra restorative justice i direkte sammenlikning med tradisjonell strafferett.

Strang viser at restorative justice i disse vitenskapelige studiene bidrar til

  • betydelig redusert tilbakefall til kriminalitet for et flertall av gjerningspersonene
  • reduksjon av posttraumatiske stresslidelser for ofrene som møter gjerningspersonene
  • klar reduksjon i ofrenes ønske om hevn over gjerningspersonene
  • større tilfredshet med rettsprosessen hos både ofre og gjerningspersoner
  • større reduksjon av tilbakefall sammenliknet med fengsel, både for ungdom og voksne
  • reduserte kostnader sammenliknet med tradisjonell strafferettslig behandling

Blant de øvrige bidragsyterne er, foruten justisminister Knut Storberget, forsker og KRÅD-medlem Ida Hydle fra NOVA, seniorrådgiver Siri Kemény fra Konfliktrådene, førstestatsadvokat Bjørn Soknes fra Trøndelag statsadvokatembete, ass. riksadvokat Knut H. Kallerud, sorenskriver i Stavanger, Helge Bjørnestad og KRÅD-medlem og sorenskriver Liv Synnøve Taraldsrud.