Etterkontroll av Gjenopptakelseskommisjonen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Justis- og politidepartementet
Nyhet | Dato: 04.02.2011
Justisdepartementet har satt ned en arbeidsgruppe som skal vurdere hvordan Gjenopptakelseskommisjonen fungerer. Den skal blant annet foreslå endringer dersom det avdekkes svakheter eller forbedringspotensial, og se på bemanning og sammensetning.
Justisdepartementet har satt ned en arbeidsgruppe som skal vurdere hvordan Gjenopptakelseskommisjonen fungerer. Den skal blant annet foreslå endringer dersom det avdekkes svakheter eller forbedringspotensial, og se på bemanning og sammensetning. Arbeidsgruppen ledes av professor i rettsvitenskap Ulf Stridbeck.
Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker (Gjenopptakelseskommisjonen) er et uavhengig organ som skal ta stilling til om en domfelt med en rettskraftig dom skal få ny behandling av sin sak i retten. Kommisjonen ble opprettet ved revisjon av straffeprosessloven kapittel 27, og ordningen trådte i kraft 1. januar 2004. Det ble ved opprettelsen lagt til grunn at det skulle gjennomføres etterkontroll av lovendringene for å vurdere om de virker etter sin hensikt. En begrenset etterkontroll ble gjennomført høsten 2006 og førte til flere endringer i straffeprosessloven.
Arbeidsgruppens sammensetning:
- Ulf Stridbeck, professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo (leder)
- Turid Moldenæs, professor i organisasjon og ledelse ved Institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging ved Universitetet i Tromsø
- Inger Marie Sunde, advokat (Stavanger)
- Roar Østby, advokat (Oslo)
Arbeidsgruppen skal levere sin rapport innen 31.12.2011. Gruppen hadde sitt første møte den 1. februar 2011.
Justisdepartementet, ved spesialrådgiver Georg Fredrik Rieber-Mohn, vil samtidig foreta en etterkontroll av andre sider av kommisjonens virksomhet. Han vil blant annet se på adgangen til å reise søksmål om avgjørelser fra kommisjonen. Frist for dette arbeidet er også 31.12.2011.
Justisdepartementet vil etter at rapportene er levert arrangere et erfaringsseminar med representanter fra ulike aktører. Det vil bli lagt opp til en drøftelse/debatt av innholdet i rapportene, samt andre relevante problemstillinger.