Historisk arkiv

Norge styrker asylsamarbeidet med Hellas

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

- Det er en viktig og riktig støtte at Norge gjennom EØS-midlene bistår greske myndigheter med å styrke kvaliteten og kapasiteten ved asylsaksbehandlingen og mottakssentrene i Hellas. Det vil hjelpe greske myndigheter med å ta i mot asylsøkere på en tilfredsstillende måte, sier justisminister Knut Storberget.

Avtalen ble underskrevet i Aten i tirsdag 1. november. Tiltakene skal gjennomføres i samarbeid mellom greske partnere og International Organisation for Migration (IOM), FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Utlendingsdirektoratet (UDI).  Norge skal bruke omlag 160 millioner kroner for å hjelpe Hellas med å håndtere strømmen av flyktninger og migranter. Tiltakene finansieres gjennom EØS-midlene.

Gjennom EØS-finansieringsordningen vil Norge og de to andre EFTA landene arbeide for å bistå Hellas på asyl og migrasjonsområdet, hvor Hellas er under sterkt press.

– Samtidig er det meget viktig at vi får Dublinsystemet til å fungere så optimalt som mulig. Det kan vi kun få til ved å støtte opp under arbeidet Hellas gjør for å bedre asylsaksbehandlingen og situasjonen for asylsøkerne, sier justisminister Knut Storberget.

Siden Hellas er medlem av Schengen- og Dublin-samarbeidet, har landets evne til å håndtere asylsøkere og migrasjon en direkte effekt på Norge. Per i dag har Norge stanset alle Dublin-returer til Hellas, på grunn av mangler ved det greske systemet. UDI skal bistå greske myndigheter med å styrke kvaliteten og kapasiteten ved mottakssentrene. Dette inkluderer å bedre helsetilbudet for nyankomne asylsøkere og flyktninger. Det blir også mulig å støtte frivillige organisasjoner som driver asylmottak og gir medisinsk hjelp til migranter.

Les UDs pressemelding her.