Historisk arkiv

Nytt fra 2012

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Fra nyttår senkes blant annet aksjekapitalkravet etter aksjeloven, inkassosatsene økes og det blir en endring i gebyrsatsen ved søknader etter utlendingsloven.

Fra nyttår senkes blant annet aksjekapitalkravet etter aksjeloven, inkassosatsene økes og det blir en endring i gebyrsatsen ved søknader etter utlendingsloven.

Aksjekapitalkravet senkes til 30 000 kroner
Kravet til minste aksjekapital etter aksjeloven senkes fra 100 000 kroner til 30 000 kroner fra årsskiftet. I tillegg vil det bli adgang til å benytte aksjekapitalen til å dekke utgifter til stiftelsen av selskapet. Endringene gjør at det vil bli rimeligere å stifte aksjeselskap i Norge.

Endring av gebyrsatsene ved søknader etter utlendingsloven
Utlendingsforskriften endres slik at gebyrene ved søknader om oppholdstillatelse eller fornyelse av slik tillatelse økes til 2500 kr, med unntak av søknader om gruppetillatelse og fornyelse av tillatelse til familiemedlemmer hvor gebyret fremdeles er 1100 kr. I tillegg heves gebyret for førstegangs oppholdstillatelse for familiemedlemmer til 3 750 kr. Gebyret for søknad om permanent oppholdstillatelse økes til 1 900 kr.

Gebyrsatsene for stiftelser
I statsbudsjettet for 2012 er det vedtatt å øke inntektene fra gebyret og avgiften for stiftelser i henhold til forventet prisøkning. Inntektene fra gebyrene og avgiften finansierer driften av Stiftelsestilsynet i Førde. Statsbudsjettet for 2012 forutsetter en økning av gebyret og avgiften på ca. 7,5 % for å dekke opp for lønns- og prisøkning siden forrige justering. Justis- og politidepartementet har på denne bakgrunn økt gebyret for registrering av stiftelser og de årlige avgiftene for stiftelser i tråd med statsbudsjettet for 2012 ved å vedta endring i forskrift.

Inkassosatsen økes
Det blir en generell endring i inkassosatsen. Inkassosatsen justeres årlig av Justisdepartementet på grunnlag av utviklingen i konsumprisindeksen. Departementet har fastsatt at satsen fra og med 1. januar 2012 skal være 620 kroner.

Salærsatsen heves
Salærsatsen for advokater i straffesaker og i benefiserte saker heves fra 905 kr til 925 kr (Rettsgebyret forblir uendret: Kroner 860,-). Det er gitt nye satser for visse medisinsk sakkyndige oppdrag i rundskriv G-17/2011.