Historisk arkiv

UP-satsingen gir resultater

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Hittil i år har Utrykningspolitiet pågrepet 60 prosent flere enn i fjor. UP har blitt særlig styrket for å bidra i kampen mot mobil vinningskriminalitet.

Fra 1. juli skal Utrykningspolitiet (UP) under planlagte kontroller alltid ha tilgang til bærbare PCer med online-tilgang til prikkregisteret. Det samme gjelder når lokalt politi gjennomfører slike kontroller. For å sikre online-tilgang på stedet, har departementet bedt Politidirektoratet sikre at slikt utstyr er med i tjenestebiler på planlagte kontroller. Politidistriktene og UP har bærbare PCer som kan brukes i bilene.

Justisdepartementet og Politidirektoratet enige om at dette er en god løsning som raskt gjør det mulig for politiet å få tilgang til prikkregisteret ute på veien.

Regjeringen har styrket politibudsjettet med 3,9 milliarder siden 2005. Økningen i UPs budsjett er på 19 prosent. UP har særlig blitt styrket for å være del av politiets satsing mot mobile vinningskriminelle og i fjor fikk de 10 nye stillinger. Hittil i år har UP hver måned pågrepet ca. 170 personer siktet for kriminelle forhold, en økning på over 60 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Det illustrerer hvor effektivt det var å inkludere UP i arbeidet med å forebygge og oppklare mobil vinningskriminalitet. UP er ikke et trafikkpoliti, slik mange later til å tro – det er en politistyrke på hjul som er helt sentral i kampen mot den mobile vinningskriminaliteten.

Tall fra Operasjon Grenseløs viser at antallet villainnbrudd har blitt redusert med 46 prosent i Buskerud, Telemark, Vestfold og Asker og Bærum. Bakgrunnen for suksessen er en erkjennelse av at de som begår mesteparten av den organiserte vinningskriminaliteten, kommer fra andre land og beveger seg raskt over store områder i Norge. Derfor tok regjeringen i 2009 initiativ til en egen innsatsstyrke ved Kripos som samarbeider nært med politidistriktene og UP i kampen mot denne kriminaliteten. Denne styrken kan raskt sette inn kreftene på å stanse tyveriraid begått av mobile vinningskriminelle, uansett hvor det måtte være. UP er helt sentrale i denne innsatsen.