Historisk arkiv

Signerte soningsoverføringsavtale med Latvia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisminister Knut Storberget har signert en avtale om soningsoverføring med Latvia. Det er den tredje avtalen på kort tid.

  Ny avdeling ved ungdomsfengsel i Latvia
Justisminister Knut Storberget intervjues ved Cesis ungdomsfengsel i Latvia. En ny avdeling ved fengselet er finansiert av EØS-midler fra Norge.

Justisminister Knut Storberget har signert en avtale om soningsoverføring med Latvia. Det er den tredje avtalen på kort tid.

Norge og Latvia har også undertegnet en avtale om bruk av EØS-midlene, hvor justissektoren er et prioritert felt. 

– Tidligere har vi inngått soningsoverføringsavtaler med Romania og Litauen, og nå har vi signert avtalen med Latvia. Det er en god investering i fremtidens kriminalomsorg i Norge å sørge for et rammeverk som gjør at utenlandske borgere kan sone sine dommer i hjemlandet, sier justisminister Knut Storberget.

Det sitter ca. 1200 utenlandske statsborgere i norske fengsler – ca. 30 prosent av alle innsatte. Regjeringen ønsker at flest mulig av dem skal sone dommen sin i hjemlandet.

Derfor jobbes det med å få Norge med i EUs rammebeslutning om soningsoverføring, som trer i kraft i desember. Avtalen som nå er inngått med Latvia, er utarbeidet etter mønster av EUs rammebeslutning og vil effektivisere prosedyrene for overføring.

De største endringene i forhold til dagens regler er at avtalen pålegger statene en større forpliktelse til å godta soningsoverføring, at domfelte kan overføres uten samtykke og at det settes klare tidsfrister for saksbehandlingen. For Norges del, vil soningsoverføring bidra til at straffedømte ikke utvikler kriminelle nettverk i Norge, og det vil frigi fengselskapasitet. Økt bruk av soningsoverføring er ett av virkemidlene i regjeringens varetektsplan, sammen med mer bruk av alternative straffereaksjoner og mindre bruk av varetektsfengsling.

EØS-midler til Latvia

I går åpnet Storberget en ny avdeling ved Cesis ungdomsfengsel i Latvia som er finansiert av midler som Norge bidrar med til EU, de såkalte EØS-midlene.  For perioden 2009-2014 vil Latvia motta ca. 72 millioner euro i EØS-midler, og i overkant av 13 millioner euro skal brukes på prosjekter innen justis- og innenrikssektoren, på følgende tre områder:

  • Økt bruk av alternative straffereaksjoner (inkludert mulig pilotprosjekt for soning med elektronisk kontroll)
  • Bygging av ny avdeling ved Olaine fengsel. Enheten skal erstatte fengselsplasser i resten av landet som ikke møter europeisk standard. Den skal også være rettet mot løslatelsesarbeid.
  • Politiarresten – vektlegging av opplæring av personell, mindre anvendelse av administrative straffer og infrastrukturtiltak.