Historisk arkiv

Barn og unge skal ut av fengslene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Budskapet fra justisminister Knut Storberget er klart: Barn og unge skal ut av fengslene. Dette var et av temaene da statsråden møtte alle lederne i kriminalomsorgen for første gang for å snakke om regjeringens straffegjennomføringspolitikk.

Pressemelding

Nr.: 85 – 2005
Dato: 08.12.2005

Barn og unge skal ut av fengslene

Barn og unge skal ut av fengslene var hovedbudskapet da justisminister Knut Storberget møtte alle lederne i kriminalomsorgen for første gang for å snakke om regjeringens straffegjennomføringspolitikk.

– At barn og unge sitter i fengsel i Norge i dag, ser jeg på som et problem som kan løses fordi det er få personer vi snakker om, sa Storberget. Forsamlingen besto av over 100 ledere fra Kriminalomsorgens Sentrale Forvaltning, regionene, fengslene, friomsorgen og overgangsboliger.

Selv om over 90 prosent av barn og unge ikke blir involvert i straffbare handlinger, sitter mellom 2 og 10 unge under 18 år til enhver tid i fengsel, og statsråden la vekt på at regjeringen nå vil finne andre måter å reagere på overfor denne aldersgruppen. Han trakk selv opp løsninger blant annet gjennom økt samarbeid med barnevernet, som en mulig løsning.

Storberget gikk deretter over til å snakke om soningskøen. – Mitt håp er at vi skal kvitte oss med soningskøen, slik at vi som arbeider med kriminalomsorg får konsentrert oss om kvalitet i soningen fremfor kvantitet, sa han.

For øvrig la justisministeren vekt på å trekke frem arbeidet som gjøres innen friomsorg. – Friomsorgen gjør bra arbeid, og vi er opptatt av å øke både kapasiteten i friomsorgen og å øke folks kunnskap om hva friomsorg går ut på, sa han avslutningsvis.