Historisk arkiv

Elektronisk tinglysing av fast eiendom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisdepartementet vil starte opp et prosjekt for å få innført elektroniske dokumenter i tinglysing av fast eiendom. – Formålet er å sikre publikum en raskere og sikrere saksbehandling hos domstolene, namsmyndighetene og tinglysingsmyndighetene, sier justisminister Knut Storberget.

Pressemelding

Nr.: 75 – 2005
Dato: 28.10.2005

Elektronisk tinglysing av fast eiendom

Justisdepartementet vil starte opp et prosjekt for å få innført elektroniske dokumenter i tinglysing av fast eiendom. Dette skjer i samarbeid med flere finansinstitusjoner, Norsk Eiendomsinformasjon AS og Statens Kartverk.

I statsråd 28. oktober 2005 ble lov 25. april 2003 nr 24 om endring i rettergangslovgivningen m.v. (elektronisk kommunikasjon med domstolene m.v.) satt i kraft med virkning fra samme dato.

– Formålet med lovendringen er å sikre publikum en raskere og sikrere saksbehandling hos domstolene, namsmyndighetene og tinglysingsmyndighetene, sier justisminister Knut Storberget.

Lovendringen legger til rette for elektronisk kommunikasjon med domstolene, namsmyndighetene og tingslysingsmyndighet ved at Kongen gis myndighet til å gi forskrifter som tilrettelegger for at eksisterende ordninger kan ha elektronisk kommunikasjon.

Bakgrunnen for at lovendringen settes i kraft nå er oppstart av prøveprosjekter med elektroniske dokumenter innenfor tinglysing i løsøre og tinglysing i fast eiendom. I samarbeide med DnB NOR Bank ASA, Nordea Bank Norge ASA, SpareBank 1 Gruppen AS, Skandiabanken, BankID Samarbeidet, Norsk Eiendomsinformasjon AS og Statens Kartverk vil Justisdepartementet starte opp et prosjekt for å få innført elektroniske dokumenter i tinglysing av fast eiendom. Målet er pilotdrift i første halvår 2006 hvor bankene skal kunne begynne å sende dokumenter elektronisk til tinglysing hos Statens kartverk.

Samtidig skal det også startes et prøveprosjekt med elektroniske tinglysing i Løsøreregisteret. I samarbeid med Sparebanken Vest skal Brønnøysundregistrene prøve ut teknologiske løsninger for oversendelse og innregistrering av tinglysingsdata.


Kontaktpersoner:
direktør Per Øystein Andersen, telefon 22 24 54 37
rådgiver Jens Chr. Leonthin, telefon 22 24 54 65