Historisk arkiv

Prøveordning om fjernmøteteknologi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Økt bruk av videokonferanser og annen fjernmøte-teknologi i domstolene muliggjør en mer effektiv og fleksibel rettergang. – Dette gir gevinster for både partene, domstolene og samfunnet for øvrig, sier justisminister Knut Storberget.

Pressemelding

Nr.: 93 – 2005
Dato: 21.12.2005

Prøveordning om fjernmøteteknologi i domstolene fra årsskiftet

– Økt bruk av videokonferanser og annen fjernmøteteknologi i domstolene vil gjøre det mulig med en mer effektiv og fleksibel rettergang. Dette gir gevinster for både partene, domstolene og samfunnet for øvrig, sier justisminister Knut Storberget.

Prøveordningen er i samsvar med den overordnede målsettingen om utvidet bruk av informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) i justissektoren. Forskrift om prøveordning med bruk av fjernmøteteknologi ved enkelte utvalgte domstoler trer i kraft fra årsskiftet.

Både i sivile saker og i straffesaker vil bruk av fjernmøteteknologi gi reduserte kostnader til reise, opphold og overnatting for aktørene. I tillegg vil det innebære besparelser av godtgjørelse til vitner, sakkyndige og tolker. Domstolene vil generelt bli mer tilgjengelige for brukerne. Økt bruk av fjernmøter vil dessuten gi miljømessige gevinster som følge av redusert transport og annen reisevirksomhet med bil, buss og fly.

Politiet bruker i dag betydelige ressurser på å føre den siktede i straffesaker til og fra rettsmøter, særlig i fengslingssaker. Fangetransportene koster årlig politidistriktene millionbeløp. Politiutdannet personell er et knapphetsgode som bør benyttes til oppgaver som krever politifaglig kompetanse. Økt bruk av fjernmøteteknologi i fengslingssaker vil kunne gi betydelige innsparinger og frigjøre politibetjenter til politioppgaver.

I prøveordningen vil bruk av videokonferanse i rettsmøter normalt kreve samtykke fra den tiltalte eller parten, og dessuten at dommeren finner det forsvarlig eller ubetenkelig. Dermed vil det ikke knytte seg nevneverdige rettsikkerhetsproblemer til prøveordningen.

Bakgrunnen for forskriften er Videokonferanseprosjektet – et samarbeidsprosjekt mellom Domstoladministrasjonen og Justisdepartementet om utprøving av videokonferanseutstyr i domstolene. Gjennom prøveordningen skal det samles erfaringer med bruk av videokonferanser og annen fjernmøteteknologi på noen rettsområder i sivile saker og straffesaker ved utvalgte pilotdomstoler.

Gevinster i form av redusert tid, penger og sikkerhetsrisiko ved fangetransport, skal vurderes opp mot kostnader til nyanskaffelse og drift av videokonferanseutstyr. Prøveordningen skal danne grunnlag for å vurdere om bruk av fjernmøteteknologi på visse områder bør gjøres til et permanent og generelt alternativ til ordinære rettsmøter med fysisk nærvær av aktørene.