Historisk arkiv

Styrking av politiet og 45 nye fengselsplasser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Regjeringen ønsker aktiv og helhetlig bekjempelse av kriminalitet. Budsjettet for justissektoren styrkes derfor med 129 millioner kroner. – Tryggheten i samfunnet er et velferdsspørsmål, og skal være et offentlig ansvar. Målet er å forebygge bedre, oppklare mer, reagere raskere og rehabilitere bedre, sier justisminister Knut Storberget.

Pressemelding

Nr.: 79 – 2005
Dato: 10.11.2005

Styrking av politiet og 45 nye fengselsplasser i 2006

Regjeringen ønsker en aktiv og helhetlig bekjempelse av kriminalitet, og styrker derfor budsjettet for justissektoren med 129 millioner kroner. Av dette får politiet 87,7 millioner kroner, kriminalomsorgen 33,6 millioner kroner og domstolene fem millioner kroner.

Inkludert bevilgninger over andre departementers budsjetter blir kriminalomsorgen styrket med 61,5 millioner kroner. Regjeringen vil jobbe aktivt for å øke kapasiteten i fengslene. Nye Halden fengsel vil gi 251 plasser i 2009. I tillegg kommer 45 nye fengselsplasser i 2006.

– Regjeringen vil ha en aktiv og helhetlig bekjempelse av kriminalitet. Tryggheten i samfunnet er et velferdsspørsmål, og skal være et offentlig ansvar. Målet er å forebygge bedre, oppklare mer, reagere raskere og rehabilitere bedre, sier justisminister Knut Storberget.

Regjeringen foreslår derfor å styrke justissektoren med 129 millioner kroner i 2006. Justisministeren er godt fornøyd med at forebyggende arbeid styrkes i Regjeringens opplegg for statsbudsjett 2006.

Politiet
Regjeringen vil ha et nært og sterkt politi som skal være tilgjengelig, ha tilstrekkelig beredskap og ressurser til å kunne reagere ved behov. For å sikre politi- og lensmannsetaten forutsigbare budsjettrammer og et bedre grunnlag for å videreføre aktivitetsnivået fra 2005, foreslås det å styrke bevilgningen med 87,7 millioner kroner. Av dette går 15 millioner kroner til økt trafikksikkerhetsarbeid, 10,9 millioner kroner til økt antall uttransportering i utlendingssaker, seks millioner kroner til Oslo politidistrikt og 3,8 millioner kroner går til kriminalitetsforebyggende tiltak. Resten går til generell styrking av politiets driftsrammer, inklusiv driften av ØKOKRIM.

Styrking av politiets driftsrammer

Norsk politi skal ha en lokal forankring med lensmannskontorer over hele landet. Politiets samspill med publikum forutsetter at politiet er tilgjengelig. Regjeringen er opptatt av at mulighetene for samlokalisering med offentlige servicekontorer utnyttes, slik at politiet blir mer synlig og effektivt i forhold til publikum. Samarbeid med kommunene, frivillige organisasjoner og andre offentlige etater er viktige faktorer i det forebyggende arbeidet. Regjeringen ønsker å etablere to prøveprosjekter i hhv. Agder politidistrikt og Hedmark politidistrikt (Moelv) med mer konkret utprøving av samarbeidsmodeller gjennom deltagelse i offentlige servicekontorer.

Bekjempelse av økonomisk kriminalitet

Regjeringen ønsker å intensivere innsatsen mot økonomisk kriminalitet og styrke det etterforsknings- og forvaltningsmessige arbeidet for å avdekke svart økonomi, deriblant hvitvasking. Regjeringen foreslår derfor å styrke bemanningen i ØKOKRIM med totalt 11 årsverk og 6,2 millioner kroner. Sammen med utviklingen av nytt datasystem i ØKOKRIM og forslaget om å styrke Skatteetaten med 10 millioner kroner til intensivert innsats mot skatteunndragelser, vil dette innebære en vesentlig styrking i kampen mot økonomisk kriminalitet.

Oslo politidistrikt

Det er viktig at Oslo politidistrikt kan videreføre arbeidet med å gjøre Oslo til en trygg by. Regjeringen ønsker spesielt at arbeidet med å forebygge og oppklare vinningskriminalitet skal prioriteres, og foreslår å øke bevilgningen med seks millioner kroner til politidistriktet.

Kriminalitetsforebyggende tiltak
Regjeringen tar en rekke grep i sitt opplegg for statsbudsjettet for 2006. Et hovedgrep er å styrke kommunenes frie inntekter med 5,7 milliarder kroner. Dette vil også føre til et bedre tilbud til barn og unge og er således et viktig kriminalitetsforebyggende tiltak. Budsjettet for justissektoren i 2006 foreslås også styrket med åtte millioner kroner til ulike kriminalitetsforebyggende tiltak:

  • Barnas hus - to millioner kroner. Regjeringen vil sikre et bedre, helhetlig og samordnet tilbud til barn som har vært utsatt for overgrep gjennom blant annet å forberede et pilotprosjekt med en ny avhørsmodell for barn – ”Barnas hus”.
  • Tiltak mot vold – 3,5 millioner kroner. Regjeringen ønsker å styrke innsatsen for voldsofre. Et prøveprosjekt med tvungen bruk av alarm som varsler voldsofre om voldsutøvers nærvær, kalt omvendt voldsalarm, vil bli utredet. Regjeringen ønsker å nedsette et bredt sammensatt offentlig utvalg for å utrede stillingen for kvinner som har vært utsatt for voldtekt og annen seksualisert vold. Regjeringen ønsker at hjelpe- og behandlingstilbudet til voldsutøvere skal bli landsdekkende. Det foreslås derfor å styrke bevilgningen til organisasjonen Alternativ til vold. Det vil også sikre driften av Alternativ til vold sitt prosjekt i Vestfold. Driften av Rådgivningskontorene for kriminalitetsofre og informasjonstilbud både til voldsofre og andre ofre for kriminalitet foreslås også styrket.
  • Tiltak for reintegrering av tidligere innsatte i samfunnet – 1,5 millioner kroner. Regjeringen foreslår å øke tilskuddene til Way Back (tidligere Livet etter soning) og Kirkens sosialtjenestes Barmprosjekt. Tiltakene skal bidra til en bedre oppfølging av løslatte.
  • Konfliktrådsordningen – én millioner kroner. I tillegg foreslås bevilgningen til økt bruk av konfliktrådsordningen og "Restorative Justice" styrket.

Kriminalomsorgen
Det foreslås å styrke bevilgningen til kriminalomsorgen med 33,6 millioner kroner, herav 1,5 millioner kroner til forebyggende tiltak.

Regjeringen vil jobbe aktivt for å øke kapasiteten i fengslene, både på kortere og lengre sikt. Byggestart for nytt fengsel i Halden vil gi 251 nye plasser i 2009. Regjeringen foreslår å etablere 45 nye åpne soningsplasser allerede i 2006. Disse fordeler seg som følger:

Fengsel

Antall nye plasser

Planlagt oppstart

Åna fengsel

24

første halvår 2006

Bredtveit fengsel avdeling Østensjøveien

5

andre halvår 2006

Overgangsbolig Bergen

16

andre halvår 2006

Totalt

45

 

Det foreslås å styrke bevilgningen med 18,1 millioner kroner til dette formål i 2006. I tillegg vil det bli tatt opp en ekstra klasse ved Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS). I den forbindelse foreslås det å styrke bevilgningen med sju millioner kroner.

Regjeringen ønsker å styrke straffegjennomføringen for å redusere sjansene for tilbakefall til ny kriminalitet etter endt soning. Det foreslås derfor å øke bevilgningen til utdanning for innsatte med 21,3 millioner kroner, fengselsbibliotekstjenesten med to millioner kroner, helsetjenesten i fengsler med 4,6 millioner kroner og driftsrammene i kriminalomsorgen med sju millioner kroner. Økningen i driftsrammene i kriminalomsorgen skal både bidra til å opprettholde aktivitetsnivået og bedre muligheten til å følge opp unge innsatte.

Domstolene
Regjeringen vil legge til rette for at saker i domstolene kan behandles raskere. For å videreføre et høyt aktivitetsnivå i domstolene knyttet til saksavviklingen, foreslås det å øke bevilgningene til domstolene med fem millioner kroner.



Aktuelle lenker:

  • Finansdepartementets budsjettportal