Historisk arkiv

Bedre forbrukervern

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen vil lovfeste krav om tydelig informasjon om effektiv rente. Årsaken er at Regjeringen ønsker at lånetaker skal få vite hva det faktisk koster å ta opp et lån eller handle på kreditt.

Pressemelding

Nr.: 132 - 2006
Dato: 22.12.2006

Bedre forbrukervern

Regjeringen vil lovfeste krav om tydelig informasjon om effektiv rente. – Vi ønsker at lånetaker skal få vite hva det faktisk koster å ta opp et lån eller handle på kreditt.I samråd med barne- og likestilingsministeren og finansministeren foreslår justisministerenå lovfeste at låntakere skal få tydelig informasjon om effektiv rente.

Regjeringen går med dette inn for å utvide opplysningsplikten ved markedsføring av lån og kreditt. På denne måten blir låntakeren bedre i stand til å vurdere om han eller hun har økonomisk evne til å ta opp lånet eller kreditten.

Etter de gjeldende reglene er det bare plikt til å opplyse om effektiv rente i markedsføring der det gis opplysninger om låne- eller kredittvilkår. Regelverket omfatter i dag ikke markedsføring som for eksempel ”Få forbrukslån på dagen”. Det nye forslaget går ut på at det skal gis opplysninger om effektiv rente ved all markedsføring av lån og kreditt.

- Med disse endringene vil låntakere stå sterkere og være sikret god informasjon, sier justisminister Knut Storberget.

I proposisjonen foreslås det også enkelte andre endringer i forbrukerlovgivningen. Det foreslås en ny bestemmelse om garantier i forbrukerkjøpsloven. Regelen vil bevisstgjøre selgerne om at garantier bør utformes på en tydelig måte slik at forbrukerne kan forutse sin rettstilling. Det er behov for å sikre klar tale for selgersiden for å hindre at forbrukerne blir villedet om garantiens innhold. Etter forslaget kan selgeren, dersom garantien er utformet på en måte som ikke er tydelig nok, bli ansvarlig etter lovens mangelsregler. Det foreslås også endringer i flere kontraktslover (håndverkertjenesteloven, avhendingslova og bustadoppføringslova og forbrukerkjøpsloven), som vil sikre at forbrukerne får bedre informasjon om hvilke regler som gjelder for reklamasjon og foreldelse.

Les mer i Ot.prp. nr.23 (2006-2007) Endringer i forbrukerkjøpsloven.