Historisk arkiv

Enklere med nyetableringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen legger frem forslag til lov om samvirkeforetak. Loven vil gjøre det enklere å etablere nye samvirkeforetak, sier justisminister Knut Storberget.

Pressemelding

Nr.: 131-2006
Dato: 22.12.2006

Enklere med nyetableringer

Regjeringen legger frem forslag til lov om samvirkeforetak. Loven vil gjøre det enklere å etablere nye samvirkeforetak, sier justisminister Knut Storberget.

Samvirkeformen er velegnet blant annet innenfor barnehagesektoren, og en lov vil gjøre det lettere å etablere foreldreeide barnehager. De fleste private barnehagene er organiserte som samvirkeforetak med foreldre som medlemmer. Uten en samvirkelov har det vært vanskelig å etablere nye barnehager på samvirkebasis. En samvirkelov vil gjøre det enklere å etablere og drive barnehager og andre samvirkeforetak.

– Samvirke er en organisasjonsform som kan egne seg innenfor store deler av nærings- og samfunnslivet. En lov er etter mitt syn nødvendig for å legge bedre til rette for samvirkeorganisering slik at flere tar samvirkeformen i bruk, sier Storberget.

Samvirkeformen blir ofte oversett, ikke bare i forbindelse med etablering av ny virksomhet, men også i den politiske debatten og i forskning og undervisning. En samvirkelov vil være et viktig virkemiddel for å synliggjøre og øke kunnskapen om samvirkeformen, slik at formen i større grad blir vurdert av både private og offentlige aktører.

Samvirkeforetakene innen dagligvarehandelen, primærnæringene og boligsektoren har til sammen over 1,8 millioner medlemmer. I tillegg fins det mange virksomheter på andre områder som er organiserte som samvirkeforetak, for eksempel taxisentraler, transportbedrifter, energiverk, forsamlingshus, assistenttjenester for funksjonshemmede, bilkollektiv og golfklubber.

Jdfakta:
Et samvirkeforetak er en selvstyrt sammenslutning av personer som av egen fri vilje har gått sammen for å oppfylle felles økonomiske, sosiale og kulturelle behov og ønsker gjennom en virksomhet som de eier sammen, og som er demokratisk styrt.

Les mer i Ot.prp. nr.21 Samvirkelova

Kontaktperson: Lovrådgiver Tore Fjørtoft (tlf. 400 42 480)