Historisk arkiv

FN-konvensjonen mot korrupsjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

– Som justisminister ønsker jeg at Norge skal være i front i den internasjonale kampen mot korrupsjon, og nå kan vi bli blant de første europeiske stater som ratifiserer FN-konvensjonen, sier justisminister Knut Storberget.

Pressemelding

Nr.: 33 - 2006
Dato: 07.04.06

Lovforslag om gjennomføring av FN-konvensjonen mot korrupsjon

– Som justisminister ønsker jeg at Norge skal være i front i den internasjonale kampen mot korrupsjon, og nå kan vi bli blant de første europeiske stater som ratifiserer FN-konvensjonen, sier justisminister Knut Storberget. For å kunne ratifisere, har regjeringen fremmet lovforslag om endringer i straffeloven og utleveringsloven.

FN-konvensjonen er det første globale instrumentet mot korrupsjon og dekker et bredt spekter av tiltak. Forpliktelsene kan deles i fire hovedkategorier:

Tiltak for å forebygge korrupsjon, kriminaliseringsforpliktelser, bestemmelser om internasjonalt samarbeid om etterforskning og iretteføring av korrupsjonssaker, og regler om tilbakeføring av midler som stammer fra korrupsjon.

Norsk rett er i all hovedsak i overensstemmelse med konvensjonens innhold, men det foreslås to endringer i straffeloven og en endring i utleveringsloven. Forslagene til endringen i straffeloven gjelder hvitvasking. De innebærer at det å hvitvaske utbytte fra en straffbar handling man selv har begått og det å inngå avtale om hvitvasking eller heleri, uttrykkelig kriminaliseres. Den foreslåtte endringen i utleveringsloven og en endring i forskriften til loven om overføring av domfelte, vil oppfylle konvensjonens forpliktelser om internasjonalt samarbeid om inndragning av utbytte fra korrupsjonshandlinger.

Samtidig med lovforslaget foreslår Regjeringen at Stortinget samtykker til ratifisering av FN-konvensjonen mot korrupsjon.

Ot.prp. nr. 53 Om lov om endringer i straffeloven 1902 og utleveringsloven (gjennomføring av FN-konvensjonen mot korrupsjon)