Historisk arkiv

Foreslår å endre innsynsloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen foreslår å endre innsynsloven for å gjøre det enklere å rette opp opplysninger i egen saksmappe arkivert hos overvåkingspolitiet (nå Politiets sikkerhetstjeneste).

Pressemelding

Nr.: 110 - 2006
Dato: 03.11.2006

Foreslår å endre innsynsloven

Regjeringen foreslår å endre innsynsloven for å gjøre det enklere å rette opp opplysninger i egen saksmappe arkivert hos overvåkingspolitiet (nå Politiets sikkerhetstjeneste). Regjeringen mener at alle som har fått innsyn i sin saksmappe bør få anledning til å gi sin versjon av saksforholdet.

- En slik lovendring vil styrke personvernet og den enkeltes rettssikkerhet. Blant annet fordi man ikke lenger må bevise at opplysningene er uriktige, men snarere får påpeke feil og mangler, sier justisminister Knut Storberget.

Endringene i lov om begrenset innsyn i overvåkingspolitiets arkiver og registre (innsynsloven) skjer som følge av at regjeringen ønsker å skape et mest mulig helhetlig bildet av de opplysninger som befinner seg i sakens dokumenter.

Lovendringen går ut på at den registrerte får adgang til å gi supplerende opplysninger. Hensikten er å hindre at påståtte urikte opplysninger blir stående uimotsagt.

I mai 2001 ble det vedtatt en ny § 3a, hvoretter den som har fått innsyn kunne kreve sletting av uriktige opplysninger eller opplysninger innhentet ved ulovlig metode. Lovendringen ble aldri iverksatt, idet det viste seg at den ikke lot seg gjennomføre i praksis. Det er dette som er bakgrunnen for endringsforslaget.

Innsynsloven vil bli opphevet medio 2007, samtidig som behandlingsorganet som behandler søknader om innsyn og erstatning (Innsynsutvalget) vil bli nedlagt.

Kontaktperson: Sylvia Peters, seniorrådgiver, tlf: 22 24 52 59