Historisk arkiv

Krafttak mot soningskø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

– Etablering av nye fengselsplasser og økt kapasi-tet ved friomsorgskontorene er de første tiltakene i Regjeringens plan for å få vekk soningskøen, sier justisminister Knut Storberget.

Pressemelding

Nr.: 42 - 2006
Dato: 12.05.2006

Revidert nasjonalbudsjett

Krafttak mot soningskø og for bedre soningsinnhold

I Soria Moria-erklæringen varslet Regjeringen at den ville prioritere styrking av kriminalomsorgen. – Etablering av nye fengselsplasser og økt kapasitet ved friomsorgskontorene er de første tiltakene i Regjeringens plan for å få vekk soningskøen, sier justisminister Knut Storberget.

De 150 nye fengselsplassene kommer i tillegg til de 100 som allerede er planlagt opprettet i 2006. – Regjeringen har planer om ytterligere 251 nye soningsplasser de neste tre årene gjennom startbevilgningen som er gitt til bygging av nytt fengsel i Halden, og det kan komme mer, sier justisministeren videre.

Den samlede planen for avvikling av soningskøen vil bli presentert av Storberget mandag 15. mai.

Regjeringen legger ellers til rette for

  • utvidelse av tilstedevaktordningen for redningstjenesten ved Banak
  • å styrke straffesakskjeden i forbindelse med oppfølgingen av NOKAS-ranet

Nøkkeltall: Foruten tekniske justeringer foreslås budsjettet for justissektoren styrket med til sammen 132 millioner kr. Av dette får politiet 40,25 millioner kroner, domstolene 19,8 millioner kroner og kriminalomsorgen 71,95 millioner kroner.

Fengselsplasser og soningsinnhold: Det foreslås å etablere 150 åpne fengselsplasser i 2006 i Bergen og Nord-Odal. Kriminalomsorgens bevilgning foreslås i denne forbindelse økt med 45 millioner kroner. Innholdet i soningen vil samtidig styrkes gjennom 7,4 millioner til utdannings-, bibliotek-, og helsetilbud til de innsatte, som forslås dekket overs andre departementers budsjetter. Samlet for 2006 har regjeringen dermed satt av over 35 millioner kroner til styrking av soningsinnholdet.

– Vi begynner med dette å nærme oss målsetningen om et tilbud til alle innsatte, noe som styrker muligheten for et kriminalitetsfritt liv etter endt soning, sier justisministeren.

Samlet planlegger Justisdepartementet å åpne nærmere 250 nye fengselsplasser i 2006. Arbeidet med etablering av Halden fengsel fortsetter som planlagt med etablering av 251 plasser fra 2009.

Kriminalomsorgens utdanningssenter: Det foreslås å øke bevilgningen til Kriminalomsorgens utdanningssenter med 9 millioner kroner til opprettelse av to ekstra klasser (om lag 50 aspiranter). Det vil med dette bli tatt opp om lag 200 aspiranter i 2006.

Friomsorgskontorene: For å redusere køen og forhindre at det bygger seg opp ytterligere kø på samfunnsstraff, samt gi bedre kapasitet til å håndtere blant annet prøveløslatelser og de utfordringer som knytter seg til forvaringsdømte på prøve, foreslås det å styrke friomsorgskontorene med 6,25 millioner kroner.

Ila fengsel: Det foreslås videre å bevilge 9 millioner kroner til styrking av den fysiske sikkerheten ved Ila fengsel, forvarings- og sikringsanstalt. Da Ila fengsel ble endret til forvaringsanstalt ble det foretatt noen investeringer i forhold til det faglige innholdet i soningen. Den fysiske sikringen ble ikke oppgradert tilsvarende.

– Det er nå nødvendig å ta grep for å ivareta samfunnets behov for trygghet enda bedre. Dette behovet har blitt aktualisert ved den senere tids forvaringsdommer, hvor de dømte antas å ha tilhørighet til organiserte kriminelle miljøer, sier Storberget

Kapasitetsutvidende tiltak

I løpet av 2006 tas det sikte på etablere nærmere 250 fengselsplasser:

  • Bruvoll leir i Nord-Odal (ny) – 60 plasser
  • Vestlandsheimen utenfor Bergen (ny) – 90 plasser
  • Ravneberget fengsel i Sarpsborg (ny) – 16 plasser
  • Bergen overgangsbolig (ny) – 16 plasser
  • Drammen fengsel (utvidelse) - 14 plasser – Åpnet 02.01.2006
  • Oslo fengsel (utvidelse) – 17 plasser – Åpnet 23.01.2006
  • Ilseng fengsel (utvidelse) – 6 plasser
  • Bredtveit fengsel (utvidelse) – 5 plasser
  • Åna fengsel (utvidelse) – 24 plasser

Raskere utrykning for redningshelikoptrene ved Banak: Regjeringen foreslår å etablere døgnkontinuerlig tilstedevakt for redningstjenesten ved Banak i løpet av 2006. Tiltaket vil redusere reaksjonstiden fra alarmering av besetning og til helikopteret kan være i luften fra dagens krav på 60 minutter til ned mot 15 minutter. Dette vil bedre redningshelikopterberedskapen i nordområdene.

Oppfølging av NOKAS-saken: Regjeringen foreslår også å øke bevilgningene til virksomhetene i straffesakskjeden i forbindelse med NOKAS-saken med til sammen 62,75 millioner kroner, herav 40,25 millioner kroner til politiet, 19,8 millioner kroner til domstolene og 2,7 millioner kroner til kriminalomsorgen. Dette skal dekke kostnader til blant annet styrking av bemanningen ved Rogaland politidistrikt, leie av rettslokaler og merutgifter ved Åna og Stavanger fengsler.

Det er til nå bevilget totalt 220,25 millioner kroner til oppfølging av NOKAS-saken.

Pressemeldinger

Budsjettdokument:
Full oversikt finner du på budsjettportalen til Finansdepartementet.