Historisk arkiv

Mangfoldige lekdommere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisminister Knut Storberget oppfordrer folk til å foreslå gode kandidater til verv som lekdommere. Nye regler skal sørge for mer allsidig sammensetning i forhold til alder, bakgrunn og kultur.

Pressemelding

Nr.: 133 - 2006
Dato: 22.12.2006

Mangfoldige lekdommere

Justisminister Knut Storberget oppfordrer folk til å foreslå gode kandidater til verv som lekdommere. - Vi trenger lekdommerne fra alle deler av befolkningen, sier Storberget. Nye regler skal sørge for mer allsidig sammensetning i forhold til alder, bakgrunn og kultur.

Regjeringen forslår en revisjon av domstollovens regler om valg og uttaking av jurymedlemmer og meddommere, medlemmer av forliksrådet og medlemmer til de fylkesvise skjønnsutvalgene. Formålet er blant annet større mangfold av lekdommere fra innvandrer- og minoritetskulturer samt at det er viktig å gjøre reglene mer oversiktlige.

Sentrale punkter i lovforslaget er:

  • Kommunene skal velge medlemmer til utvalgene av jurymedlemmer og meddommere.
  • Kommunene skal sørge for at utvalgene av lekdommere får en allsidig sammensetning, slik at de best mulig representerer alle deler av befolkningen. Innbyggerne skal oppfordres til å foreslå kandidater.
  • Den som skal velges som lekdommer, må være personlig egnet for oppgaven og ha tilstrekkelige kunnskaper i norsk. For medlemmene av forliksrådet, som dømmer uten at juridiske dommere deltar, innføres det et krav om særskilt egnethet.
  • Det innføres en øvre aldersgrense på 70 år for å kunne velges som jurymedlem, meddommer og medlem av forliksrådet. De kan dermed gjøre tjeneste frem til ca. 74 år. Den nedre aldersgrensen heves fra 18 til 21 år. Grensen er fortsatt 25 år for forliksrådsmedlemmer.
  • Det stilles strengere krav til vandel for å kunne velges som lekdommer, blant annet ved at en dom på fengsel i mer enn ett år skal medføre varig utelukkelse. Det åpnes for halvårlige kontroller med lekdommernes vandel i regi av Domstoladministrasjonen.
  • Kretsen av de som er utelukket fra valg på grunn av annen stilling utvides. Flere yrkesgrupper, blant annet ansatte i Justisdepartementet, skal være utelukket som lekdommere for å sikre uavhengighet og tillit til den enkelte.

Les mer i Ot.prp. nr. 22 (2006-2007) Om endringer i domstolloven.