Historisk arkiv

Mer effektiv utlevering i Norden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen vil gjøre det enklere å pågripe, utlevere og straffeforfølge lovbrytere, og sender på høring forslag til ny lov om nordisk arrestordre.

Pressemelding

Nr.: 92 - 2006
Dato: 22.09.2006

Mer effektiv utlevering i Norden

Regjeringen vil gjøre det enklere å pågripe, utlevere og straffeforfølge lovbrytere i Norden, og sender på høring forslag til ny lov om nordisk arrestordre.

– I Norden har vi alle forutsetninger for å ha et tett og nært samarbeid om kriminalitetsbekjempelse. Et mest mulig effektivt system for pågripelse og overlevering av lovbrytere mellom de nordiske land er en grunnleggende del av dette samarbeidet, sier justisminister Knut Storberget.

Lovforslaget som nå er sendt på høring innebærer at den staten som mottar en nordisk arrestordre, skal pågripe og overlevere den ettersøkte til den staten som har utstedt arrestordren, med mindre det foreligger spesielle grunner til å avslå. Det blir ikke lenger lov å nekte å overlevere egne statsborgere, og fristene for omgjøring og fullbyrding av arrestordren er kortet ned. Arrestordrene skal sendes direkte mellom utpekte myndigheter (påtalemyndigheten i Norge), og domstolene skal i utgangspunktet bare bringes inn der den ettersøkte ikke samtykker til overlevering.

Høringsfristen er 15. desember 2006.

Lovforslaget gjennomfører den nordiske konvensjonen om overlevering for straffbare forhold mellom de nordiske landene. Danmark, Finland og Sverige har siden 2002 vært tilsluttet den europeiske arrestordre. Dette er et forenklet utleveringssystem innen EU basert på prinsippet om gjensidig anerkjennelse av andre staters rettslige avgjørelser. I 2002 besluttet de nordiske land at reglene om utlevering av lovbrytere i Norden skulle revideres i lys av den europeiske arrestordre. Forutsetningen var at den nordiske utleveringsordningen etter revisjonen skulle bli minst like vidtrekkende og effektiv som den europeiske arrestordren på alle punkter. En konvensjon om overlevering for straffbare forhold mellom de nordiske land (nordisk arrestordre) ble ferdigforhandlet i 2005 og undertegnet av alle de nordiske land 15. desember 2005. Konvensjonen går lenger enn den europeiske arrestordren i å pålegge statene forpliktelser som effektiviserer overleveringsprosessen.

Aktuell lenke:

Høring - forslag til lov om pågripelse og overlevering mellom de nordiske stater på grunn av straffbare forhold (lov om nordisk arrestordre)