Historisk arkiv

Mer etterforskningstid gir færre fengslinger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen vedtar forskrift om politiarrest og to endringer i straffeprosessloven, med virkning fra 1. juli 2006. endringene fører blant annet til at politiet får mer tid til å etterforske saker før de må begjære fengsling. Politiet vil dermed redusere antallet unødige fengslinger.

Pressemelding

Nr.: 68-2006
Dato: 30.06.06

Mer etterforskningstid gir færre fengslinger

Regjeringen vedtar forskrift om politiarrest og to endringer i straffeprosessloven, med virkning fra 1. juli 2006. Endringene fører blant annet til at politiet får mer tid til å etterforske saker før de må begjære fengsling. Politiet vil dermed redusere antallet unødige fengslinger.

Endringene som settes i kraft i straffeprosessloven handler om at fristen til å fremstille siktede for varetekstfengsel forlenges fra 24 timer til 72 timer, samt at siktede ved pågripelse skal ha forsvarer straks det blir klart at han/hun ikke blir løslatt innen 24 etter pågripelse.

Regjeringen har samtidig vedtatt forskriften om bruk av politiarrest, som gir et samlet regelverk med klare retningslinjer om opphold og forholdene i politiets arrester. Særlig viktig er den nye bestemmelsen om overføring innen to døgn fra politiarrest til fengsel, samt opprettelsen av en sentral tilsynsordning. Andre viktige bestemmelser gjelder tilsyn med innsatte, innsattes rettigheter om underretning til pårørende, forsvarer og informasjon mv.

Nærmere om lovendringene

Da straffeprosessloven ble endret i 2002 for å få hurtigere straffesaksbehandling og bedre regulering av varetektsfengsling i isolasjon, ble det foretatt en rekke endringer i straffeprosessloven. De fleste av endringene ble satt i kraft 1. oktober 2002. Ikrafttredelsen av de øvrige bestemmelsene ble utsatt i påvente av forskriften om bruk av politiarrest.

Begrunnelsen for å endre fristen for fremstilling til varetekt til 72 timer er at det antas å være i de pågrepnes interesse. Politiet får bedre tid til å etterforske saken før fengsling må begjæres og unngår en del unødvendig fengsling, samtidig som domstolene kan stille strengere krav til politiets begrunnelse for at fengslingsvilkårene er oppfylt. Regjeringen håper med dette å redusere bruken av fengsel totalt sett.

Justisdepartementet vil etter en tid undersøke om utvidet fremstillingsfrist fører til nedgang i antall fengslingsdøgn.

Nærmere om forskriften for politiarrest

Bruken av og forholdene i politiarrester har vært tett fulgt opp av norske myndigheter siden Den europeiske torturovervåkingskomiteen besøkte Norge første gang i 1993. Også Stortingets ombudsmann for forvaltningen har vært opptatt av forholdene i politiets arrester. Det er særlig spørsmål om oppholdets varighet, tilsynet med innsatte og en egen tilsynsordning for politiarrestene som har stått i fokus.

Formålet med forskriften er å sikre at utvidet fremstillingsfrist ikke gir økt bruk av politiarrest, og gi et klarere, samlet regelverk rundt opphold og forholdene i politiets arrester.

I den nye forskriften er hovedregelen om overføring fra politiarrest til fengsel at dette skal skje innen to døgn. Fristen settes fra tidspunktet for pågripelsen, ikke fra tidspunktet for fremstilling til varetekt.

Det nye i bestemmelsene om tilsynsordning er etableringen av et sentralt tilsynsutvalg, bestående av Politidirektoratet og lokal statsadvokat. Dette kommer i tillegg til det lokale tilsynet, som fortsatt skal ligge under politimesteren. Bestemmelsene om tilsynsordning innebærer en formalisering og skjerping av tilsynet med arrestvirksomheten.