Historisk arkiv

Redusert tjenestetid for militærnektere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen vil redusere tjenestetiden for militærnektere fra 13 til 12 måneder. Tjenestetiden for sivile og militære vernepliktige blir dermed likestilt. I tillegg foreslås en bestemmelse i militærnekterloven som uttrykkelig presiserer retten til våpenfri tjeneste.

Pressemelding

Nr.: 38 - 2006
Dato: 28.04.2006

Redusert tjenestetid for militærnektere

Regjeringen foreslår å redusere tjenestetiden for militærnektere fra 13 til 12 måneder. Tjenestetiden for sivile og militære vernepliktige blir dermed likestilt. I tillegg foreslås en bestemmelse i militærnekterloven som uttrykkelig presiserer militærnekternes rett til våpenfri tjeneste i forbindelse med krigs- og krisesituasjoner (våpenfrihetsprinsippet).

– Vi synes tiden er moden for å likestille sivil og militær verneplikt. Samtidig ønsker vi å fastslå at de som velger sivil verneplikt skal ha rett til å slippe våpentjeneste, sier justisminister Knut Storberget.

Tjenestetiden for militærnektere tilsvarer i dag førstegangstjenestens lengde i Hæren, men med et tillegg på 1 måned. Dette innebærer en samlet førstegangstjeneste på 13 måneder for sivile vernepliktige. Regjeringen foreslår å fjerne tjenestetillegget, slik at tjenestetiden alene knyttes opp mot tjenestetiden i Hæren. Dette innebærer en likestilling av førstegangstjenestens lengde for sivile og militære vernepliktige. For mannskap som overføres fra Heimevernet til sivil verneplikt, foreslås en tjenestetid som tilsvarer gjenstående ordinær heimevernstjeneste.

Det forventes ikke større endringer i antallet søknader om sivil verneplikt som følge av redusert tjenestetid. Som en sikkerhetsventil i lovverket, foreslås imidlertid Kongen gitt adgang til å øke tjenestetiden med inntil 60 dager.

Våpenfrihetsprinsippet
Det foreslås inntatt en særskilt lovbestemmelse i militærnekterloven, som uttrykkelig angir militærnekternes rett til våpenfritak i forbindelse med krigs- og krisesituasjoner. Endringen innebærer ingen realitetsendring i forhold til gjeldende rett, men vil kunne virke klargjørende for lovens brukere.

Aktuell lenke
 
Ot. prp. nr. 69 om lov om endringer i lov av 19. mars 1965 nr. 3 om fritaking for militærtjeneste av overbevisningsgrunner (tjenestetidsreduksjon og våpenfrihetsprinsippet).