Historisk arkiv

Samarbeid om Schengen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Utveksling av informasjon er tema når justisminister Knut Storberget leder sitt første ministermøte i Brussel. Mandag møtes EUs, islandske, sveitsiske og norske ministre for å diskutere nye regler for Schengen informasjonssystem.

Pressemelding

Nr.: 72 - 2006
Dato: 21.07.06

Samarbeid om Schengen

Utveksling av informasjon er tema når justisminister Knut Storberget leder sitt første ministermøte i Brussel. Mandag 24. juli møtes EUs, islandske, sveitsiske og norske justis- og innenriksministre for å diskutere nye regler for Schengen informasjonssystem.

- Organisert kriminalitet må bekjempes på tvers av landegrenser. Bedre muligheter til å utveksle opplysninger med de nye medlemsstatene i EU, er viktig i dette arbeidet, sier justisminister Knut Storberget.

Schengen informasjonssystem(SIS) er en database hvor det registreres ettersøkte kriminelle, tredjelandsborgere som skal nektes innreise i Schengenområdet, savnede personer, og informasjon om stjålne objekter. Dette er et effektivt redskap for å bekjempe kriminalitet og hindre illegal innvandring.

For at de nye medlemsstatene skal kunne bli fulle operasjonelle medlemmer av Schengen, og personkontrollen på grensen avskaffes, må databasen utvides. I den sammenheng diskuteres også enkelte andre endringer i SIS, blant annet hvordan personvernet best kan ivaretas.

Norge, Island og Sveits deltar i diskusjonene når reglene i Schengen utvikles, og da settes EUs justis- og innenriksråd som fellesorgan. I høst er det Norge som har formannskapet i fellesorganet på ministernivå. Dette betyr at justisminister Knut Storberget eller arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen leder møtene.

Pressekontakt under besøket: Informasjonssjef Kathrine Kjelland, 91 39 81 78