Historisk arkiv

Undersøkelseskommisjon etter ”Western”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen foreslår å opprette en undersøkelses-kommisjon etter forliset av fiskefartøyet ”Western” 6. februar 1981. Det tas sikte på at kommisjonen kan oppnevnes umiddelbart etter at Stortinget har behandlet saken.

Pressemelding

Nr.: 13 - 2006
Dato: 13.02.2006

Undersøkelseskommisjon etter ”Western”

Regjeringen foreslår overfor Stortinget å opprette en undersøkelseskommisjon etter forliset av fiskefartøyet ”Western” 6. februar 1981. Det tas sikte på at kommisjonen kan oppnevnes umiddelbart etter at Stortinget har behandlet saken.

- Jeg håper at vi med dette kan få klarhet i årsaken til forliset, sier justisminister Knut Storberget.

Justisdepartementet anmodet høsten 2004 Den faste undersøkelseskommisjonen for visse ulykker innen fiskeflåten om å gjennomgå og vurdere foreliggende materiale, med henblikk på å se om det var grunnlag for å gjenoppta undersøkelsene omkring fiskefartøyet ”Westerns” forlis. Kommisjonen avga sin uttalelse i april 2005 og konkluderte med at den usikkerhet som er til stede, tilsier at nye undersøkelser bør vurderes iverksatt. Usikkerheten er i hovedsak knyttet til fartøyets stabilitet, vær- og bølgeforhold og observerte skader på fartøyet.

På denne bakgrunn vedtok Bondevik II-regjeringen å oppnevne en undersøkelseskommisjon. Men fordi finansiering av kommisjonen ikke ble ordnet, måtte vedtaket behandles på nytt i regjeringen.