Historisk arkiv

Endringer i innsynsloven trer i kraft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Fra i dag blir det enklere å rette opp opplysninger i egen saksmappe arkivert hos overvåkingspolitiet. Regjeringen har sanksjonert loven som gir alle som har fått innsyn i sin saksmappe anledning til å gi sin versjon av saksforholdet.

Pressemelding

Nr.: 06 – 2006
Dato: 18.01.07

Korrigert versjon

Endringer i innsynsloven trer i kraft

Fra i dag blir det enklere å rette opp opplysninger i egen saksmappe arkivert hos overvåkingspolitiet (nå Politiets sikkerhetstjeneste). Regjeringen har i dag sanksjonert loven som gir alle som har fått innsyn i sin saksmappe anledning til å gi sin versjon av saksforholdet.

- Dette styrker personvernet og den enkeltes rettssikkerhet. Nå kan man blant annet få lagt til ny informasjon i egen saksmappe uten å måtte bevise at opplysningene som ligger der er feil, sier justisminister Knut Storberget.

Endringene ble foreslått som følge av at regjeringen ønsket å skape et mest mulig helhetlig bilde av de opplysninger som befinner seg i sakens dokumenter. Den registrerte får adgang til å gi supplerende opplysninger. Hensikten er å hindre at påståtte urikte opplysninger blir stående uimotsagt.

Lov om begrenset innsyn i overvåkingspolitiets arkiver og registre (innsynsloven) vil bli opphevet medio 2007, samtidig som behandlingsorganet som behandler søknader om innsyn og erstatning (Innsynsutvalget) vil bli nedlagt.