Historisk arkiv

Forebyggende trafikksikkerhet blant unge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Hvert år dør mer enn 1, 2 millioner mennesker i trafikken verden over. Nesten halvparten av ofrene er under 25 år. Denne uka retter FN søkelyset mot trafikksikkerhet blant unge trafikanter. Justisminister Knut Storberget vil styrke det forebyggende arbeidet blant annet for å hindre aggressiv kjøring blant unge.

- Å sørge for trygghet i samfunnet og i trafikken er et velferdsspørsmål.  I dette arbeidet er politiet en sentral aktør. Jeg tror vi får mye igjen for innsatsen og ressursbruken dersom vi fokuserer på forebyggende arbeid, sier justisminister Knut Storberget.

Politiet har de senere årene økt innsatsen overfor unge trafikanter blant annet gjennom bruk av problemorientert politiarbeid. Et slik arbeid sikrer at forebygging prioriteres og gir en helhetlig og målrettet tilnærming i politiets arbeid. Metoden gir også et godt grunnlag for effektivt samarbeid som er helt sentralt i trafikksikkerhetsarbeidet.

- Barn og unge utgjør den mest sårbare og utsatte gruppen i trafikken. Holdningsskapende arbeid som inviterer til refleksjon og bidrar til forståelse av konsekvenser av egne valg er svært viktig for å forebygge aggressiv kjøring og kjøring i ruspåvirket tilstand, sier Storberget.

På verdensbasis er det ventet at antall ofre for trafikkulykker vil øke med 65 prosent i løpet av de neste 20 årene dersom det ikke settes inn mottiltak. Regjeringen vil fortsette å styrke arbeidet med nullvisjonen som sier at det ikke skal forekomme ulykker med drepte eller livsvarig skadde i trafikken.