Historisk arkiv

Justisministeren besøker Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Når justisminister Knut Storberget besøker Russland denne uken er diskusjonstemaene norsk-russisk samarbeid om reformer i kriminalomsorgen, felles grenseforvaltning og rettsforfølgning av ulovlig fiske.

Når justisminister Knut Storberget besøker Russland denne uken er diskusjonstemaene norsk-russisk samarbeid om reformer i kriminalomsorgen, felles grenseforvaltning og rettsforfølgning av ulovlig fiske. Vert for besøket er den russiske justisministeren Vladimir Vasiljevitsj Ustinov.

- Samarbeidet mellom Norge og Russland på justissektoren er meget bra. Russland spiller en nøkkelrolle på flere områder som berører norsk og internasjonal justisforvaltning. Ikke minst i arbeidet med å komme fiskefusket i nordområdene til livs, sier justisminister Knut Storberget.

Besøket er et gjenbesøk etter at Storberget var vert da den tidligere russiske justisministeren J. J. Tsjaika besøkte Oslo mars 2006. Under Oslo-besøket ble det inngått en samarbeidsavtale mellom de to lands justisdepartement. Avtalen er nå konkretisert i form av et samarbeidsprogram for perioden 2007-2009 som skal underskrives under statsrådens besøk til Moskva.

Utover møtet med den russiske justisminister, vil justisminister Storberget bl.a. møte representanter fra innenriksdepartementet, sikkerhetstjenesten, riksadvokatens kontor og den føderale russiske narkotikatjenesten. Justisministeren skal bl.a. underskrive en norsk-russisk avtale om kontroll med ulovlig handel med narkotika.

Norge og Russland har samarbeidet om reformer i kriminalomsorgen siden 1996.

Den norske delegasjonen vil derfor besøke et varetektsfengsel under oppholdet i Moskva. I den norske delegasjonen inngår også statssekretær Rigmor Aasrud fra Helse- og omsorgsdepartementet som i Norge har ansvaret for fengselshelsetjenesten. Norske helsemyndigheter har lenge samarbeidet med russiske myndigheter om helsetjenesten i russisk fengselsvesen. Møtene i Moskva gjennomføres i dagene 15.-18. oktober.