Historisk arkiv

Møte med EU: Tettere politisamarbeid og enklere soningsoverføring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisminister Knut Storberget skal onsdag 18. juli møte sine kollegaer og påtroppende EU-formannskap innenriksminister Rui Carlos Pereira og justisminister Alberto Bernades Costa i Portugal. Mulig tilknytning til EUs politisamarbeid (Prüm-regelverket) og til reglene for soningsoverføring er to temaer som fra norsk side er særlig interessante.


Prüm-regelverket forbedrer politisamarbeidet i forhold til gjeldende regelverk, særlig når det gjelder informasjonsutveksling. Rammebeslutningen om soningsoverføring vil gjøre det enklere for Norge å overføre utenlandske domfelte til sine hjemland for soning. Det vil også bli enklere å få tilbakeført norske borgere til soning i Norge.

Storberget vil også reise spørsmålet om et nærmere samarbeid mellom Norge og EU knyttet til det sivilrettslige samarbeidet. Her er det særlig aktuelt med avtale om bevisopptak og om forkynning, som vil gjøre det enklere å gjennomføre sivile rettssaker med forgreninger til utlandet, samt en parallellavtale som bl.a. vil ha betydning for barnebortføringssaker.

Det er av stor betydning for Norge å følge nøye med på utviklingen innenfor det europeiske justissamarbeidet. 
 
Her finner du mer informasjon om det internasjonale justissamarbeidet.

Pressekontakt i forbindelse med besøket i Portugal:
Lovrådgiver Tonje Meinich,  tlf: +47 45403934