Historisk arkiv

Europakonvensjon om beskyttelse av barn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisministeren har i dag undertegnet Europarådets konvensjon for å beskytte barn mot seksuelt misbruk. Konvensjonen styrker barns rettigheter over hele Europa. 23 land har skrevet under den første dagen av justisministerkonferansen på Lanzarote.

– Bekjempelse av seksuelle overgrep mot barn krever sterk og samlet innsats, sa justisminister Knut Storberget da han torsdag undertegnet Europarådets konvensjon om beskyttelse av barn mot seksuell utnytting og seksuelt misbruk.

Konvensjonen styrker barns rettigheter over hele Europa. Målet er å bekjempe seksuelt misbruk av barn, beskytte barns rettigheter og fremme nasjonalt og internasjonalt samarbeid mot overgrep.

Kriminalisering

Landene som undertegner konvensjonen forplikter seg blant annet til å kriminalisere seksuelt misbruk av barn som handlinger knyttet til barneprostitusjon eller overgrepsbilder av barn. Videre kriminaliseres at barn under seksuell lavalder blir vitne til seksuelt misbruk eller seksuelle aktiviteter.

Gjennom konvensjonen kriminaliseres også såkalt ”grooming”. Noe forenklet betegner grooming det å bygge opp et tillitsforhold til et barn, typisk via chatte-kanaler på internett, med tanke på senere å begå overgrep.

Pålegges å samordne

I konvensjonen stilles det krav til samordning mellom de etater som har ansvar for å beskytte mot, forebygge og bekjempe seksuell utnytting og seksuelt misbruk.

Også prinsippene om tilbud om behandling eller andre tiltak overfor seksuallovbrytere medfører nye forpliktelser. Konvensjonen inneholder også bestemmelser om registrering og lagring av opplysninger om sedelighetsdømte og om internasjonalt samarbeid.

– Undertegningen av konvensjonen understreker regjeringens målsetting om å intensivere innsatsen mot overgrep mot barn og å sikre et bedre helhetlig og samordnet tilbud til barn som har vært utsatt for overgrep. Flere tiltak er gjennomført allerede, som ny straffebestemmelse mot ”grooming” og Barnehus, som vil etableres i alle fire helseregioner, sier Storberget.

Europarådet har gjennom en årrekke arbeidet for å styrke barns rettigheter og beskyttelse mot overgrep. Konvensjonen ble vedtatt av Europarådets ministerkomité i juli 2007 og ble åpnet for undertegning på den europeiske justisministerkonferansen på Lanzarote 25. oktober 2007. Norge har deltatt aktivt i utarbeidelsen av konvensjonen.

Norge er allerede tilsluttet flere konvensjoner med bestemmelser om beskyttelse av barn mot seksuell utnytting og seksuelt misbruk. Dette gjelder for eksempel FN-konvensjonen om barnets rettigheter og dens valgfrie protokoll om salg av barn, barneprostitusjon og barnepornografi, Europarådets konvensjon om datakriminalitet og Den reviderte europeiske sosialpakt. Den nye konvensjonen videreutvikler og supplerer forpliktelsene i disse instrumentene.

Konvensjonen og hvem som har undertegnet.

Media som ønsker å snakke med Storberget i forbindelse med konvensjonen, kan ringe Justisdepartementets pressetelefon (97 55 37 45) for formidling av kontakt.