Historisk arkiv

Nye lokaler for krisehåndtering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

- Et trygt samfunn må være i stand til å reagere raskt og effektivt i forhold til kritiske situasjoner, sa justisminister Knut Storberget, da han i dag åpnet nye lokaler for krisehåndtering i Regjeringskvartalet. Lokalene drives av den nye krisestøtteenhet som skal bistå departementene.

Pressemelding

Nr.: 01 - 2007
Dato: 05.01.07

Nye lokaler for krisehåndtering

- Et trygt samfunn må være i stand til å reagere raskt og effektivt i forhold til kritiske situasjoner, sa justisminister Knut Storberget, da han i dag åpnet nye lokaler for krisehåndtering i Regjeringskvartalet. Et helt nytt lokale står nå klart til koordinert krisehåndtering. Lokalene drives av den nye krisestøtteenhet som skal bistå departementene.Nye lokaler for krisehåndtering

Bilder fra lokalene.

Lokalene til bruk ved sivil krisehåndtering, har arbeidsplasser til et stort antall personer og kan fungere godt med rundt regnet 50 mennesker i arbeid til samme tid. Det er tilrettelagte rom for ledelse av kriser, for medieovervåking, for analyse og informasjonsbearbeiding, for pressetjeneste m.m. Infrastruktur og oppbygging av lokalene tar høyde for større kriser i fredstid, der samfunnet er avhengig av god koordinering sentralt. Lokalitetene er designet for fleksibilitet. Med muligheter for kommunikasjon og presentasjon av informasjon på flere måter kan lokalene huse kriseledelser og situasjonsstaber av ulik størrelse og sammensetning.

Lokalene er tilpasset departementenes behov for å kunne ivareta strategisk ledelse i krisesituasjoner. Den operative krisehåndteringen skal ikke utføres fra departementenes krisehåndteringslokaler, men som før i regi av nødetatene (brann, politi, helse), statlige virksomheter med beredskapsoppgaver, forsvaret, kommuner, frivillige organisasjoner eller andre, avhengig av krisens karakter.

Krisehåndteringslokalene skal også være daglige arbeidslokaler for den nyetablerte krisestøtteenheten som har vært i arbeid siden 1. januar 2006. Enheten har nå 6 stillinger. Enheten bistår med støttefunksjoner til departementene – og til Regjeringens kriseråd. Krisestøtteenheten overtar ikke ansvar og oppgaver, men er etablert for å koordinere og øke ressursene departementene har i krisesituasjoner. Det er for eksempel etablert egen bemanningspool for krisekommunikasjon, med informasjonsmedarbeidere fra en rekke departementer.

I Stortingsmelding nr 37 (2004 - 2005) beskrives hvordan krisehåndtering på strategisk nivå skal tilrettelegges. Sentralt står etablering av ny krisestøtteenhet som bl.a. skal kunne stille passende krisehåndteringslokaler til disposisjon under kriser. De nye lokalene i Regjeringskvartalet er særlig tilpasset koordinering av større kriser nasjonalt, der flere samfunnssektorer er involvert.

Krisestøtteenheten (KSE) er administrativt og faglig tilknyttet Justis- og politidepartementet.