Historisk arkiv

Raskere utrykning i Bodø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Redningshelikoptertjenesten i Bodø vil fra 1. oktober få raskere utrykningstid. Regjeringen jobber aktivt for å styrke redningstjenesten og sørger nå for tilstedevakt ved alle redningshelikopterbasene i Norge. Rygge og Ørlandet får fra 2008. Utrykningstiden reduseres fra 1 time til 15 minutter.

– For å redde liv, er tid en avgjørende faktor. Vi har sørget for kortere utrykningstid for redningshelikoptrene ved begge basene i Nord-Norge, Banak og Bodø. Satsingen øker sikkerheten og styrker redningsberedskapen i nordområdene betraktelig. Det er viktig i forhold til økende aktivitet innen oljeutvinning, fiskerivirksomhet og skipstrafikk, sier justisminister Knut Storberget.

Døgnkontinuerlig tilstedevakt betyr at besetningen på vakt vil bo inne på basen ved helikopteret, slik at de kan ha en raskest mulig utrykningstid. Reaksjonstiden reduseres fra 1 time til ned mot 15 minutter fra alarmering av besetning til helikopteret kan være i luften. Ordningen betyr at fullt utrustete og bemannede redningshelikoptre står klare til umiddelbar utrykning, 24 timer i døgnet året rundt.

Regjeringen sørget raskt for beslutning om døgnkontinuerlig tilstedevakt ved basene på Banak i Finnmark og i Bodø. Det gir kortere utrykningstid for redningshelikoptrene i Nord-Norge. Nå får også de gjenværende basene, Ørlandet og Rygge, tilstedevakt i løpet av 2008. Det gir raskere hjelp i Midt-Norge og på Østlandet. I tillegg har regjeringen bestemt at det fra 1. januar 2009 skal opprettes en ny redninghelikopterbase i Florø for å bedre beredskapen på Nord-Vestlandet. Denne basen vil ha døgnkontinuerlig tilstedevakt fra første dag.  Da regjeringen tok over, var det tilstedevakt kun ved redningshelikopterbasen på Sola.

Arbeidet med å skaffe nye redningshelikoptre er igangsatt. De 12 Sea King helikoptrene som i dag inngår i den offentlige redningshelikoptertjenesten ble i hovedsak anskaffet tidlig på 1970-tallet. Det skal derfor nå anskaffes nye redningshelikoptre og Regjeringen har bestemt at dette skal skje gjennom en åpen anbudskonkurranse. På denne måten sikrer man at man får de beste og mest egnede helikoptrene som er på markedet til fremtidens nye redningshelikoptre. Det tas sikte på at de nye helikoptrene skal fases inn i tidsperioden 2011-2014.