Historisk arkiv

Raskere utrykning på Rygge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen sørger nå for raskere utrykningstid ved redningshelikopterbasene på Rygge og Ørlandet. Tidligere har den rød-grønne regjeringen besluttet tilstedevakt i Banak og Bodø og ny base i Florø. - Det gir bedre beredskap, raskere utrykning og økt trygghet over hele landet, sier statssekretær Terje Moland Pedersen.

Etablering av tilstedevakt på Rygge i 2008 betyr at ca 10 teknikere og 4 besetninger blir fast stasjonert ved Rygge, noe som betyr rundt 34 faste arbeidsplasser. I dag dekker mannskapene på de andre basene vaktene på Rygge. Tilstedevakt på Rygge betyr at basen blir etablert som en fast base på lik linje med de øvrige basene.

– Det har vært viktig for oss å få fast redningshelikopterbase på Rygge. Områdene rundt Oslofjorden og Skagerak er de tettest befolkede i landet, med betydelig trafikk både til lands og til vanns, sier statssekretær Terje Moland Pedersen.

Døgnkontinuerlig tilstedevakt betyr at besetningen på vakt vil bo inne på basen ved helikopteret, slik at de kan ha en raskest mulig utrykningstid. Reaksjonstiden reduseres fra 1 time til ned mot 15 minutter fra alarmering av besetning til helikopteret kan være i luften. Ordningen betyr at fullt utrustete og bemannede redningshelikoptre står klare til umiddelbar utrykning, 24 timer i døgnet året rundt.

Regjeringen sørget raskt for beslutning om døgnkontinuerlig tilstedevakt ved basene på Banak i Finnmark og i Bodø. Det gir kortere utrykningstid for redningshelikoptrene i Nord-Norge. Nå får også de gjenværende basene, Rygge og Ørlandet, tilstedevakt i løpet av 2008. Det gir raskere hjelp i Midt-Norge og på Østlandet. I tillegg har regjeringen bestemt at det fra 1. januar 2009 skal opprettes en ny redninghelikopterbase i Florø for å bedre beredskapen på Nord-Vestlandet. Denne basen vil ha døgnkontinuerlig tilstedevakt fra første dag. Da regjeringen tok over, var det kun tilstedevakt ved redningshelikopterbasen på Sola ved Stavanger.

Arbeidet med å skaffe nye redningshelikoptre er igangsatt. De 12 Sea King helikoptrene som i dag inngår i den offentlige redningshelikoptertjenesten ble i hovedsak anskaffet tidlig på 1970-tallet. Det skal derfor nå anskaffes nye redningshelikoptre og Regjeringen har bestemt at dette skal skje gjennom en åpen anbudskonkurranse. På denne måten sikrer man at man får de beste og mest egnede helikoptrene som er på markedet til fremtidens nye redningshelikoptre. Det tas sikte på at de nye helikoptrene skal fases inn i tidsperioden 2011-2014.