Historisk arkiv

Kroatisk borger utleveres til Serbia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisdepartementet har besluttet at en kroatisk borger som er siktet for krigsforbrytelser, skal utleveres til Serbia. Den kroatiske borgeren er begjært utlevert både til Serbia og Kroatia.

I 2006 krevde Kroatia borgeren utlevert på grunnlag av domfellelse for drap på en person i Kroatia høsten 1991.  Samme år fremmet Serbia utleveringsbegjæring mot borgeren på grunnlag av siktelse for krigsforbrytelser, herunder drap og umenneskelig behandling av minst 200 krigsfanger i Vucovar i Kroatia november 1991.

Begge utleveringsbegjæringene har vært gjenstand for en grundig behandling i domstolene, og det er endelig avgjort i domstolene at vilkårene for utlevering til både Serbia og Kroatia er oppfylt. Etter dette er det Justisdepartementet som avgjør om utlevering skal finne sted og herunder til hvilket land.

Justisdepartementet har foretatt en selvstendig vurdering av om vilkårene for utlevering i medhold av utleveringsloven er oppfylt. Departementet har funnet at det foreligger skjellig grunn til mistanke om at vedkommende har begått krigsforbrytelser mot minst 200 personer. Utlevering til Serbia er ikke i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) artikkel 6, om retten til ”fair trial”.

Justisdepartementet har lagt avgjørende vekt på at utleveringsbegjæringen fra Serbia åpenbart omfatter det mest alvorlige forholdet.

Justisdepartementets vedtak kan påklages til Kongen i statsråd innen tre uker. Eventuell klage har oppsettende virkning.

Gjennomføringen av utleveringen ordnes direkte mellom norsk og serbisk politi. Etter utleveringsloven skal utlevering gjennomføres så snart som mulig, og senest innen fire uker fra endelig vedtak er truffet.

Kontaktpersoner:

Justisdepartementet, avdelingsdirektør Wenche Kvernland, tlf. 22 24 51 39
Kripos, rådgiver Anne Bye Sandal, tlf. 23 20 80 60
Det nasjonale statsadvokatembetet, statsadvokat Pål Lønseth, tlf. 91 66 66 95 eller førstestatsadvokat Siri Frigaard, tlf. 23 17 42 00