Historisk arkiv

Styrking av kriminalomsorgen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen foreslår å styrke kriminalomsorgen med om lag 561 millioner kroner og følger opp den nye kriminalomsorgsmeldingen Straff som virker. Eksklusive pris- og lønnsstigning er økningen 400 millioner kroner.

Bilde fra kortversjonen av stortingsmeldingen "Straff som virker". Foto: Fin Serck-Hanssen

Bilde fra kortversjonen av stortingsmeldingen "Straff som virker". Foto: Fin Serck-Hanssen

Regjeringen foreslår å styrke kriminalomsorgen med om lag 561 millioner kroner og følger opp den nye kriminalomsorgsmeldingen Straff som virker. Eksklusive pris- og lønnsstigning er økningen 400 millioner kroner.

Bevilgningene knyttet til kriminalomsorgen er økt med i overkant av 1,2 milliarder kroner nominelt i perioden 2006-2009, inkludert 80 millioner på andre departementers budsjett. Det er i tillegg bevilget totalt 1,2 milliarder kroner til Halden fengsel i perioden 2006-2009.

– Regjeringen har nettopp lagt frem en stortingsmelding om kriminalomsorg, og med dette budsjettforslaget tar vi første skritt på veien mot å følge opp meldingen: Vi etablerer blant annet nye rusmestringsenheter, erstatter flermannsrom med enmannsceller, tilpasser tilbudet til unge lovbrytere og får på plass bibliotekstilbud i fengslene, sier justisminister Knut Storberget.

Soningskøen går ned. Som følge av regjeringens satsing på kriminalomsorgen, er køen for ubetinget fengselsstraff redusert fra 2791 pr. 30. juni 2006 til 504 pr. 3. oktober 2008. Regjeringen foreslår å bevilge 35 millioner kroner i 2009 til helårsdrift av de 87 nye fengselsplassene som åpner i 2008 og prøveordning med straffegjennomføring med elektronisk kontroll. Helårsdrift gir økt kapasitet også i 2009 og vil bidra til at målet om at soningskøen kan avvikles innen sommeren 2009, kan oppnås.

Rusmestring. 60 prosent av de innsatte har rusproblemer. – Å vinne kampen mot rusavhengighet er tvingende nødvendig for et bedre liv etter soning, derfor foreslår regjeringen å styrke behandlings- og rehabiliteringstilbudet, sier justisminister Knut Storberget. Regjeringen foreslår til sammen syv millioner kroner på Justisdepartementets og Helse- og omsorgsdepartementets budsjetter til å opprette tre nye rusmestringsenheter. De blir etablert i regionene som ikke har, for å gjøre tilbudet landsdekkende.

I tillegg foreslår Regjeringen 2,5 millioner kroner til et ”stifinner”-tilbud for kvinner ved Bredtveit fengsel, forvarings- og sikringstalt. Forslaget om 120 millioner kroner mer til rusbehandling på Helse- og omsorgsdepartementets budsjett vil også komme innsatte og domfelte med rusproblemer til gode.

Halden fengsel. Regjeringen foreslår 81 millioner kroner på Justisdepartementets budsjett til engangsinvesteringer og en byggebevilgning på 550 millioner kroner på Fornyings- og administrasjonsdepartementets budsjett til Halden fengsel. Halden fengsel vil gi 251 nye fengselsplasser når fengselet står klart i 2010 og bidra til å ivareta kriminalomsorgens fremtidige kapasitetsbehov.

Bedre vedlikehold og flere enmannsceller. Egnede og godt vedlikeholdte lokaler er viktige for kvaliteten på straffegjennomføringen. For å legge til rette for dette vil regjeringen innlemme fengselseiendommene i Statsbyggs husleieordning. I 2009 vil Justisdepartementet prioritere å avvikle flermannsrommene ved Åna fengsel og erstatte disse med enmannsceller.

Tilpasset tilbud for unge lovbrytere. Fengselsstraff har særlige negative virkninger for barn og unge under 18 år. Vanligvis er det mellom fem og ti barn og unge i norske fengsler. Regjeringen planlegger å etablere et særskilt tilpasset tilbud for de yngste lovbryterne der alle andre alternativer til fengsel er undersøkt. Det arbeides blant annet med å etablere et slikt tilbud i Bergen og i Oslo-området.

Mer til frivillige. Tilskuddet til frivillige organisasjoner foreslås økt med 1,5 millioner kroner i budsjettet for 2009. Deler av økningen skal benyttes til å øke tilskuddet til organisasjonen WayBack, til å videreføre helårs drift ved tre nye steder etablert i 2008. Organisasjonen har som formål å hjelpe løslatte til en lettere overgang til samfunnet.