Utvalg med nye tiltak:
Voldtatte skal møtes bedre
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Justis- og politidepartementet
Pressemelding | Nr: 08 - 2008 | Dato: 24.01.2008
Det bør opprettes ny sentral enhet i politiet. Rådgivningskontorene for kriminalitetsofre bør bli en landsdekkende støttefunksjon for voldtatte, og nødvendig oppfølging hos psykolog eller psykiater bør bli gratis. Dette er noen av forslagene til voldtektsutvalget.
Faktaark: Tiltak mot seksualisert vold |
Det bør opprettes ny sentral enhet i politiet. Rådgivningskontorene for kriminalitetsofre bør bli en landsdekkende støttefunksjon for voldtatte, og nødvendig oppfølging hos psykolog eller psykiater bør bli gratis. Dette er noen av forslagene til voldtektsutvalget som i dag overleverte sin utredning til justisminister Knut Storberget.
- Vi kan ikke leve med at færre enn én prosent av gjerningspersonene i voldtektssaker blir domfelt. Vi må gi bedre hjelp til ofre, få opp oppklaringsprosenten og forebygge bedre slik at færre opplever å få liv, helse og integritet ødelagt, sier justisminister Knut Storberget.
1. september 2006 oppnevnte Regjeringen et eget voldtektsutvalg som skulle foreslå tiltak for å bedre situasjonen for kvinner og menn utsatt voldtekt og annen seksualisert vold. Utredningen ”Fra ord til handling - Bekjempelse av voldtekt krever handling” inneholder en rekke nye tiltak. Rita Sletner, ass. generalsekretær i Venstres hovedorganisasjon, har ledet et bredt sammensatt utvalg med representanter fra politiet, påtalemyndigheten, forskningsmiljøer, helsevesenet, øvrig hjelpeapparat og selvhjelpsgrupper. Utredningen skal på bred høring.
Utvalgets egen pressemelding:
Hvert år blir mellom 8000 og 16000 personer voldtatt eller forsøkt voldtatt i Norge. I 2006 ble det anmeldt 974 voldtekter og voldtektsforsøk, noe som gir en anmeldelseshyppighet på mellom 6 prosent og 12 prosent. Utvalget mener det er viktig å legge til rette for at flere voldtekter anmeldes og styrke oppfølgingen av ofre. Derfor foreslår utvalget blant annet å:
- Etablere en ny sentral, landsdekkende spesialenhet i politiet med ansvar for seksualisert vold (SEPOL). Utvalget forslår at enheten skal være operativ 24 timer i døgnet i et nært samarbeid med landets politidistrikter. I tillegg til å kvalitetssikre enkeltsaker vil SEPOL sikre nødvendige rutiner for informasjonsutveksling, bearbeiding og analyse.
- Utvide Rådgivningskontorene for kriminalitetsofre (RKK) til en landsdekkende støttefunksjon for voldtektsofre. Kontorene bør også utvides med støttefunksjoner for å ivareta behovene til voldtatte med spesielle behov.
- Opprette SO-team i hvert politidistrikt med minimum én taktisk og én teknisk etterforsker samt en jurist med utdanning og kompetanse innen seksuelle overgrep. Et SO-team er satt sammen av fagpersoner med spesialkompetanse innen saksfeltet seksuelle overgrep
- Heve kompetansen i rettsapparatet, på overgrepsmottakene, i lærerutdanning, helse- og sosialutdanning med mer.
- Innføre gratis helsehjelp ved overgrepsmottak.
- Innføre gratis oppfølging hos psykolog eller psykiater ut over akutthjelp i ett år fra behandlingen starter, uavhengig av om hjelpen ytes av spesialist med eller uten avtale med det offentlige.
- Gi adgang til å få oversatt sakens dokumenter, dekket reise og opphold i forbindelse med en eventuell rettssak, når voldtekten skjer i utlandet.
- Innføre obligatorisk opptak av avhør i voldtektssaker, herunder avhør av fornærmede.
- Iverksette forskning for å kartlegge omfanget av voldtekt og forske på unge som forgriper seg og på sedelighetsdømte generelt.
- Opprette en nettportal for informasjon om voldtekt og kontakt med politiet og hjelpeapparatet.
- Utvalget åpner for at det settes i gang et prøveprosjekt med tilrettelagt samtale mellom offer og gjerningsmann.
- Utvalget foreslår at temaet seksuelle overgrep tas systematisk inn i undervisningen både i grunn- og videregående skole, samt at forebyggende tiltak for nyankomne innvandrere styrkes.
- Vi anbefaler at det vurderes å inkludere nærliggende sakstyper ved opprettelse av den sentrale enheten. Det er ikke uvanlig at politiet står overfor flere andre lovbrudd når en kvinne anmelder voldtekt. Blant annet vold i nære relasjoner, seksuelle overgrep mot barn, tvangsekteskap, menneskehandel og kjønnslemlestelse, sier utvalgets leder, Rita Sletner.
Kontaktperson: Voldtektsutvalget, informasjonsrådgiver Frode Fjeldstad, mobil 99 15 25 15