Historisk arkiv

Alle kan komme raskere inn til soning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisdepartementet åpner nå for at alle som er idømt fengselsstraff kan avtale en rask innsettelse til soning av dom.

Kriminalomsorgen etablerte sommeren 2007 en mulighet til rask innsettelse for alle domfelte som skulle sone 90 dager eller mindre. Denne ordningen utvides nå. Kriminalomsorgens sentrale forvaltning sender nå ut et rundskriv der det åpnes for at alle som er idømt fengselsstraff kan ta direkte kontakt med kriminalomsorgen og avtale en umiddelbar innsettelse til soning av fengselsstraffen.

- For domfelte vil den nye ordningen medføre at flere kan sone på et egnet tidspunkt samtidig som dette kan bidra til å fylle ledig kapasitet i fengslene. Det er nedgangen i soningskøen som gjør at det er mulig å etablere denne ordningen nå, sier justisminister Knut Storberget.

For å avtale en slik umiddelbar oppstart av soning, er det en forutsetning at kriminalomsorgen må ha mottatt dommen til fullbyrdelse fra politi/påtalemyndighet, og den domfelte må på sin side være villig til å reise til et fengsel som ligger langt fra hjemstedet.

Soningskøen har gått ned fra rundt 2800 dommer til 306 i juni. Det forventes at den skal ytterligere ned i løpet av sommeren.