Historisk arkiv

Barnehus i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

På under to år har regjeringen etablert barnehus over hele landet. Så langt har om lag 800 overgrepsutsatte barn fått hjelp, omsorg og behandling. Nå åpner justisministeren det sjette barnehuset i Oslo.

– Vi sa i Soria Moria at vi ville vurdere å opprette barnehus. Nå har vi etablert et godt tilbud til barn i alle helseregioner, med barnehus i Trondheim, Tromsø, Kristiansand, Bergen, Hamar – og nå også i Oslo, sier justisminister Knut Storberget.

Tanken bak barnehusene er at barn som utsettes for vold og seksuelle overgrep, skal sikres hjelp, omsorg og behandling samlokalisert på ett sted. Et tverrfaglig personale gjør at barn slipper å bli fraktet rundt fra den ene instansen til den andre for å fortelle sin historie om og om igjen. Ved barnehusene blir det gjennomført dommeravhør og medisinske undersøkelser.

– Jeg er glad for at vi har fått på plass en landsdekkende ordning slik at barn utsatt for vold og overgrep får hjelpen de trenger på ett og samme sted. Samtidig bidrar barnehusene til at mer vold avdekkes og kan stoppes, sier justisministeren.

Etablering av barnehus er ett av femti tiltak i "Vendepunkt", regjeringens handlingsplan mot vold i nære relasjoner.

Barnehusene:
Barnehuset Bergen ble åpnet i november 2007.
Barnehuset Hamar ble åpnet i desember 2007.
Barnehuset Kristiansand ble åpnet i november 2008.
Barnehuset Trondheim ble åpnet i februar i år.
Barnehuset Tromsø ble åpnet i mars i år.
Barnehuset Oslo åpner i september i år.

Faktaark om barnehus.