Historisk arkiv

Barnehusene hjelper barn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Halvannet år etter at det første barnehuset ble etablert i Norge, har ca. 700 overgrepsutsatte barn fått hjelp, omsorg og behandling ved barnehus over hele landet.

Justisminister Knut Storberget viser frem barnehuset i Tromsø til visegeneralsekretær i Europarådet, Maud de Boer-Buqicchio, og visegeneralsekretær i FN, Asha-Rose Migiro. Til høyre står Ståle Luther, leder for barnehuset. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Halvannet år etter at det første barnehuset ble etablert i Norge, har ca. 700 overgrepsutsatte barn fått hjelp, omsorg og behandling ved barnehus over hele landet.

– Jeg er glad for å kunne konstatere at barnehusene fungerer etter hensikten, og at barn som er blitt utsatt for vold og overgrep, nå får all hjelp de trenger på ett og samme sted, sier justisminister Knut Storberget.

For å bedre hjelpetilbudet til barn som lever med vold i familien, har regjeringen etablert barnehus over hele landet. Barnehusene har tatt i bruk nye metoder for avhør og medisinsk undersøkelse som er mindre belastende for barna. Et tverrfaglig sammensatt personale bidrar til at barnet slipper å bli fraktet rundt fra den ene instansen til den andre for å fortelle sin historie om og om igjen.

I forbindelse med at Norge er vertskap for Europarådets justisministerkonferanse i år, har Storberget vist frem barnehuset i Tromsø for sine europeiske kolleger.

– Vi må skape en bred internasjonal enighet om at vi som justisministere har et ansvar for å bekjempe vold i nære relasjoner. Ved siden av straffeskjerpelser er tiltak som barnehusene det beste vi kan gjøre for å styrke de overgrepsutsatte barnas rettssikkerhet, sier Storberget.

Tall og fakta om barnehusene:

Barnehuset Bergen ble åpnet 1. november 2007. I 2008 hadde barnehuset registrert 184 barn som hadde mottatt direkte tjenester fra barnehuset, hovedsakelig om straffbare forhold, anmeldt til politiet. Av disse var det utført 153 dommeravhør.

I tillegg hadde man 118 konsultasjoner. Av disse gjaldt 81 seksuelle overgrep, 18 vold og 4 vitne til vold, samt at 22 gjaldt diverse andre forhold. I 2009 fram til 14. mai har man registrert 122 barn som har mottatt direkte hjelp fra barnehuset. Det er i denne perioden gjennomført 97 dommeravhør.  Dette tyder på en betydelig økning i antall saker ved barnehuset i år.

Barnehuset Hamar ble åpnet 18. desember 2007. I 2008 hadde barnehuset 70 dommeravhør. Det ble gjennomført 120 konsultasjoner. I 2009 fram til 20. mai har man registrert 55 dommeravhør og ca. 55 - 60 konsultasjoner.

Barnehuset Tromsø ble åpnet i mars i år og har gjennomført 50 dommeravhør og fire medisinske undersøkelser. I tillegg har barnehuset et tverrfaglig konsultasjonsteam som mottar henvendelser fra førstelinjetjenesten i hele helseregjonen. Konsultasjonsteamet har så langt behandlet ca. 20 saker der ca. 30 barn har vært involvert.

Barnehuset Trondheim ble i februar i år. Det har hittil hatt 32 dommeravhør, de fleste fra Sør-Trøndelag. Barnehuset har også hatt ca. 30 konsultasjoner.

Barnehuset Kristiansand har fått på plass alle ansatte og har berammet det første dommeravhøret i neste uke.

Les mer: Faktaark om barnehus