Historisk arkiv

Bedre kontroll i grenseområdene – økt uttransportering av grunnløse asylsøkere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen vil styrke politiets arbeid på utlendingsområdet med en omfattende tiltakspakke. Økt kontroll i grenseområdene, lokal og rask registrering av asylsøkere og mer effektiv uttransportering skal bidra til å redusere antallet identitetsløse asylsøkere og bekjempe kriminalitet.

Regjeringen vil styrke politiets arbeid på utlendingsområdet med en omfattende tiltakspakke. Økt kontroll i grenseområdene, lokal og rask registrering av asylsøkere og mer effektiv uttransportering skal bidra til å redusere antallet identitetsløse asylsøkere og bekjempe kriminalitet. Etablering av et nasjonalt ID-senter, lokale registreringsenheter og egen transportenhet er noen av tiltakene som settes i verk.

I tillegg vil regjeringen i forbindelse med den planlagte innsatsstyrken mot vinningskriminalitet begått av omreisende kriminelle gjenger, styrke Kripos, UP og enkelte politidistrikt. Riksadvokaten, politidirektøren og sjefen for Kripos vil ha en pådriverrolle for å etablere nødvendig samarbeid mellom politidistriktene.

– I 2010 forventes 18 500 asylsøkere til Norge. I dag har bare fem prosent av asylsøkerne pass når de registrerer søknaden hos politiet. Regjeringen vil derfor styrke politiets kontroll i grenseområdene og effektivisere arbeidet med identitetsavklaring. Tiltakene ses også som viktige bidrag i en helhetlig kriminalitetsbekjempelse, sier justisminister Knut Storberget.

Regjeringen vil opprette et nasjonalt identitets- og dokumentasjonssenter (NID).  Identitetsutfordringene, særlig på asylfeltet, er betydelige. Ofte mangler også andre identitetsdokumenter. NID vil gi mer effektiv avklaring av asylsøkeres identitet, bidra til raskere saksbehandling, åpne for flere og raskere uttransporteringer og samtidig bidra til å dempe presset på mottaksapparatet. Et slikt senter skal være på plass i 2010.

Målrettet innsats mot narkotikasomsetning. Oslopolitiet har i samarbeid med Politiets utlendingsenhet og Utlendingsdirektoratet siden april hatt en målrettet innsats mot den åpenlyse narkotikaomsetningen på Grünerløkka og Grønland. I forbindelse med denne innsatsen er også et stort antall asylsøkere og innvandrere pågrepet, domfelt og har fått sin asylsøknad raskt avgjort, for deretter å bli uttransportert. Regjeringen vil gjennomføre tilsvarende samarbeidsprosjekt i flere politidistrikt.

Flere og mer effektive uttransporteringer. Regjeringen vil styrke politiet for å øke antall uttransporteringer.

Økt kontroll i grenseområdene. Østfold politidistrikt styrkes gjennom å døgnbemanne ”grensekontrollbilen” som betjener Østfold og Follo og opprette en egen transportløsning for å frakte asylsøkere fra grensen til Politiets Utlendingsenhet.

Lokal og rask registrering. Det opprettes lokale registreringsenheter i Østfold og Romerike politidistrikt i samarbeid med Politiets Utlendingsenhet. Det vil sikre at personer som melder seg som asylsøkere blir registrert umiddelbart og visitert for sikring av ID-dokumenter.

Egen transportløsning. En egen transportløsning opprettes i Østfold for å kjøre asylsøkere direkte fra grensen til Politiets utlendingsenhet. Det vil sikre at færre asylsøkere kvitter seg med id-dokumenter og bidra til raskere avklaring i asylsaker.

Styrke arbeidet med menneskesmugling og menneskehandel. Teamet som jobber med organisert kriminalitet i Østfold politidistrikt styrkes for å etterforske menneskesmugling og -handel, herunder å avdekke bakmenn.

Øke antall frivillige returer. For å øke antallet frivillige returer har PU både i 2008 og 2009 støttet Den internasjonale organisasjonen for migrasjon med midler for å gjennomføre særskilte informasjonskampanjer rettet mot personer uten lovlig opphold bosatt utenfor mottak. Tiltaket vil bli gjentatt med reklamekampanjer i flere større byer.

Egen innsatsstyrke mot vinningskriminalitet. I tillegg vil regjeringen i forbindelse med den planlagte innsatsstyrken mot vinningskriminalitet begått av omreisende kriminelle gjenger, styrke Kripos, UP og enkelte politidistrikt. Riksadvokaten, politidirektøren og sjefen for Kripos vil ha en pådriverrolle for å etablere nødvendig samarbeid mellom politidistriktene.