Historisk arkiv

Kriminalomsorgen styrkes med 277 millioner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Bedre innhold i soningen, tilbakeføringsgaranti for de innsatte og flere ansatte i fengslene. Samtidig skal fremtidens bemannings- og kompetansebehov utredes. Dette er hovedinnholdet i regjeringens budsjettforslag for kriminalomsorgen.

– Den største utfordringen i straffesystemet har vært å avvikle soningskøen og forbedre kvaliteten i soningen. Nå som vi har avviklet soningskøen, vil vi satse enda mer på å hindre tilbakefall til ny kriminalitet gjennom styrket innhold i soningen, rusmestring og bedre oppfølging av de som skal løslates, sier justisminister Knut Storberget.

Regjeringen foreslår å øke kriminalomsorgens budsjett med om lag 277 millioner kroner nominelt i 2010. Bevilgningene tilknyttet kriminalomsorgen er for perioden 2006-2009 økt med om lag 1,6 milliarder kroner.

Tilbakeføringsgaranti og flere ansatte. Regjeringen foreslår 20 millioner kroner til blant annet 37 nye stillinger i kriminalomsorgen. Dette skal gi et bedre tilbud om tilbakeføring av innsatte, heve kvaliteten i straffegjennomføringen og ivareta sikkerheten for tilsatte og innsatte.

25 av stillingene skal på plass for å fase inn regjeringens tilbakeføringsgaranti, slik at de som skal løslates kan følges opp på en bedre måte enn i dag. 12 nye fengselsbetjentstillinger skal på plass for å heve kvaliteten i straffegjennomføringen, tilbakeføringsarbeidet og arbeidsmiljø/sikkerhet ved de minste fengslene. Dette er en oppfølging av St.meld. nr. 37 (2007-2008) Straff som virker – mindre kriminalitet – tryggere samfunn.

Av økningen på 20 millioner foreslås om lag  tre millioner  til prosjektering av oppgraderings- og vedlikeholdstiltak, tiltak ved Midtre Hålogaland politidistrikt, utredning av fremtidig løsning for Drammen og Mosjøen fengsler, oppussing av Hamar fengsel (St. Torfinn) og oppgradering av Hustad fengsel.

Bemannings- og kompetansebehov i kriminalomsorgen. Regjeringen vil ha en kompetanse- og bemanningsgjennomgang i kriminalomsorgen for å bedre straffens innhold. Det skal utarbeides en bemanningsrapport med analyse av forventet avgang av personell og årsaker til dette, nåværende og fremtidig kompetansebehov og -sammensetning, samt en gjennomgang av utdanningskapasiteten ved Kriminalomsorgens utdanningssenter. Mandatet vil bli drøftet nærmere med tilsattes organisasjoner. Dette er en oppfølging av St.meld. nr. 37 (2008-2009) Straff som virker – mindre kriminalitet – tryggere samfunn.

Rusmestringsenheter. Langt over halvparten av alle innsatte i norske fengsler har et rusmiddelproblem ved innsettelsen. Derfor er det tvingende nødvendig å vinne kampen mot rusavhengighet for å gi de innsatte et bedre liv etter endt soning. For å styrke behandlings- og rehabiliteringstilbudet vil Regjeringen etablere nye rusmestringsenheter ved Halden fengsel og Hustad fengsel. I løpet av 2010 vil det være 11 rusmestringsenheter, med både fengselsfaglige stillinger og kompetanse fra spesialisthelsetjenesten, i norske fengsler.

Halden fengsel. I 2010 foreslår Regjeringen å bevilge 230 millioner kroner til oppstart og drift av Halden fengsel. Halden fengsel får plass til 251 innsatte og gir 350 arbeidsplasser. For at innsatte skal få god mulighet til å ha kontakt med barna sine, er det bygget besøksleilighet og besøksrom. Det skal etableres servicetorg hvor innsatte kan få bistand fra ulike offentlige etater og frivillige organisasjoner slik at de blir bedre rustet til å vende tilbake til et normalt liv etter endt straff.

Soningskøen avviklet. Regjeringen har etablert nær 400 nye fengselsplasser. I tillegg gir Halden fengsel ytterligere 251 plasser i 2010. Regjeringen har også innført elektronisk kontroll tilsvarende opp mot 130 fengselsplasser.

Mens soningskøen var oppe i nesten 2800 dommer i juni 2006, var det 250 ubetingede dommer i kø for straffegjennomføring 4. september 2009. Av disse var 132 under søknadsbehandling for straffegjennomføring med elektronisk kontroll. Av de gjenstående 118 sakene var 79 innkalt i september, 28 i oktober og en i november. Kun 10 hadde ennå ikke fått fastlagt dato for straffegjennomføring. Det er åpnet for umiddelbar soning for alle som er idømt fengselsstraff.

Unge lovbrytere og bedre undervisningstilbud. I 2010 vil drift av forsterket tilbud for unge lovbrytere og innføring av internett i fengselsundervisningen bli prioritert. I 2010 skal alle fengsler som tilbyr undervisning ha et skoletilbud der innsatte og domfelte vil få tilgang til et spesielt tilrettelagt internett. Regjeringens mål er at barn skal ut av fengsel. Det skal benyttes alternative reaksjonsformer til fengsel så langt dette er mulig, slik at fengsel kun benyttes når alle andre alternativer er vurdert. For å imøtekomme de unges særskilte behov, har Regjeringen besluttet å etablere to særskilte ungdomsenheter i Bergen og i Oslo.   

Økt satsing på konfliktråd. Regjeringen vil ha flere stormøter og oppfølgingsteam for ungdom, og foreslår å styrke bevilgningen til konfliktrådene med 5 millioner kroner.