Målrettet oppfølging av ungdom
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Justis- og politidepartementet
Pressemelding | Dato: 13.10.2009
Regjeringen vil ha flere stormøter og oppfølgingsteam for ungdom, og foreslår å styrke bevilgningen til konfliktrådene med 5 millioner kroner.
– For å få en ungdom bort fra en kriminell løpebane, må vi sørge for tett oppfølging og reaksjoner som virker. Stormøter, bekymringssamtaler og oppfølgingsteam har hatt god effekt. Regjeringen legger nå til rette for mer bruk av slike reaksjoner når ungdom begår alvorlig eller gjentatt kriminalitet, sier justisminister Knut Storberget.
Oppfølgingsteam for unge lovbrytere går ut på at unge gjerningspersoner møter sine ofre ansikt til ansikt, og følges tett opp av et team bestående av barnevern, konfliktråd, politi og kriminalomsorg. Målet er å motvirke en kriminell løpebane og bidra til en positiv utvikling for den enkelte unge lovbryter.
Et stormøte innebærer en systematisk gruppeprosess som kan lede til konfliktendring og konfliktløsning. Hensikten er at deltakerne selv skal klare å ta ansvar for det konflikten innebærer av hendelser, følelser og motsetninger. Målet for møtet er at deltakerne skal snakke om hva som har skjedd, hvordan det har påvirket dem, og hva som kan gjøres for å gjenopprette skade og få en bedre framtid. Aktiv involvering av støttepersoner i partenes nettverk er ofte en nøkkelfaktor for å finne en løsning på alvorlige og sterkt følelsesmessige konflikter.
- Økt bruk av konfliktråd kan også forebygge kriminell atferd, særlig blant barn og unge, sier Storberget.
Så langt i år er 4623 sivile og strafferettslige saker behandlet i konfliktråd landet over. Til sammenligning ble det behandlet 8960 saker i 2008.