Historisk arkiv

Fortsatt samarbeid om retur til Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisminister Knut Storberget underskrev søndag 11. april en trepartsavtale med Afghanistan og UNHCR. Avtalen sikrer fortsatt samarbeid ved returer til Afghanistan.

Fortsatt samarbeid med Afghanistan
Første møte mellom flyktningminister Abdul Rahim og justisminister Knut Storberget.


Justisminister Knut Storberget underskrev søndag 11. april en trepartsavtale med Afghanistan og UNHCR. Avtalen sikrer fortsatt samarbeid ved returer til Afghanistan.

Signeringen i Kabul innebærer at den opprinnelige avtalen fra 2005 forlenges, og setter rammer for en ordnet returprosess. 

– Dette er et viktig ledd i arbeidet for å etablere omsorgssentre for mindreårige asylsøkere i Afghanistan. Jeg har hele tiden ment at det er viktig at de får en god start i livet når de returnerer, i stedet for at de oppholder seg ulovlig i Norge, sier justisminister Knut Storberget.

Afghanske og norske myndigheter er enige om at frivillig retur er den beste løsningen for de som ikke har tillatelse til opphold i Norge, og at det er viktig å legge til rette for og motivere til at så mange som mulig velger frivillig og assistert retur.

– Norge gir i dag en omfattende reintegreringsstøtte til afghanere som returnerer. Vi vil sammen med afghanske myndigheter vurdere om denne støtten kan målrettes bedre, og tilpasses særlig utsatte grupper som enslige mindreårige, sier justisminister Knut Storberget.

Partene er enige om at lovlig fattede vedtak må effektueres. Avtalen regulerer derfor også alternativene til frivillig retur, og rutinene rundt dette.

Les trepartsavtalen her.

Les avtalen fra 2005 her.

Bilder fra underskrivningen: http://www.flickr.com/photos/justisdepartementet