Historisk arkiv

Ny leder av Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Helen Sæter er i statsråd i dag utnevnt til leder for Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker. Stillingen er et åremål på syv år.

Helen Sæter har siden 2004 vært varamedlem i Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker fram til hun ble konstituert som leder i november 2009. 

Sæter har vært dommer i Halden tingrett fra 2007. Før dette var hun dommer i Moss tingrett og Fredrikstad tingrett. Hun har tidligere også vært ansatt som formannskapssekretær i Averøy kommune fra 1980 til 1983. Videre har hun blant annet jobbet som konsulent ved Rådmannskontoret i Halden kommune og dommerfullmektig i Sarpsborg byrett. Hun har også vært praktiserende advokat fra 1991-1996. Hun har hatt verv i blant annet Østfold krets av Den norske dommerforening og vært leder av Klagenemnda for sentral godkjenning etter plan- og bygningsloven § 98.

Sæter er 56 år og utdannet cand. jur. fra Universitetet i Oslo 1980.

Ved søknadsfristens utløp hadde det meldt seg tre søkere til stillingen som leder for Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker.

Fakta om Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker:
Kommisjonen er et uavhengig organ som skal ta stilling til om en domfelt med en rettskraftig dom skal få ny behandling av sin sak i retten. Gjenopptakelseskommisjonen er opprettet i medhold av straffeprosesslovens kapittel 27.