Endringer i voldsoffererstatnings- og straffeprosessloven
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Justis- og politidepartementet
Pressemelding | Nr: 146 - 2011 | Dato: 07.12.2011
Regjeringen sender i dag på høring forslag til endringer i voldsoffererstatnings- og straffeprosessloven. Et av forslagene er å heve den øvre grensen for voldsoffererstatning til 60 G. Endringene kommer som en følge av terrorhandlingene 22. juli 2011, men vil gjelde for alle voldsoffererstatningskrav etter straffbare handlinger begått etter 1. januar 2011. For ordens skyld nevner vi at høringen er åpen også for andre enn dem som står på høringslisten.
– Regjeringen vil sikre en hensiktsmessig gjennomføring av straffesaken og sikre en forsvarlig behandling av fornærmede, pårørende, etterlatte og andres erstatnings- og oppreisningskrav som følge av terrorhandlingene. Vi foreslår lovendringer som skal legge til rette for at fornærmede og etterlatte skal kunne gjøre bruk av de rettighetene straffeprosessloven gir dem, selv om antallet fornærmede og etterlatte i terrorsaken er svært høyt, sier justisminister Grete Faremo. Hun understreker at forslagene til lovendringer er generelt utformet. Det foreslås ikke en egen særlov for behandlingen av 22. juli-søknadene.
Den øvre grensen for voldsoffererstatning er i dag 40 ganger grunnbeløpet i folketrygden (G) på skadetidspunktet.
– Regjeringen foreslår å øke grensen til 60 G med virkning fra 1. januar 2011. På denne måten ønsker vi å sikre at voldsofre får dekket sitt tap, med utgangspunkt i en normal levestandard, sier justisministeren.
Straffeprosessloven legger opp til at krav om erstatning og oppreisning i utgangspunktet kan behandles i straffesaken mot gjerningspersonen. Det ligger imidlertid an til at et betydelig antall erstatnings- og oppreisningskrav etter 22. juli 2011 vil bli søkt dekket gjennom voldsoffererstatningsordningen uten forutgående behandling i domstolene.
– Vi vil legge til rette for å sikre en tilfredsstillende behandling av slike krav, sier justisminister Faremo.
I statsbudsjettet for 2012 er bevilgningen til saksbehandlingen av voldsoffererstatningssøknadene økt med 30 millioner kroner. Justisdepartementet har laget en handlingsplan for bruk av midlene, som det redegjøres for i høringsnotatet. Det rekrutteres nå nye medarbeidere til Kontoret for voldsoffererstatning og voldsoffererstatningsmyndighetene er i ferd med å innføre elektroniske saksbehandlingssystemer som vil effektivisere saksbehandlingen.
– I dag er mer enn 3000 søknader om voldsoffererstatning til behandling ved Kontoret for voldsoffererstatning. I tillegg kommer søknadene som følge av 22. juli. Bevilgningen sikrer at alle søknader gis en rask behandling, sier justisminister Grete Faremo.
I høringsnotatet foreslår også regjeringen en skjønnsmessig adgang til å gi voldsoffererstatning til personer som er påført skade og tap etter å ha bistått ofre for straffbare handlinger.