Økt bruk av konfliktråd
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Justis- og politidepartementet
Pressemelding | Nr: 100 - 2011 | Dato: 30.09.2011
En arbeidsgruppe som har sett på regelverket for å legge til rette for økt bruk av konfliktråd, har i dag levert sin rapport til justisminister Knut Storberget. Arbeidsgruppen foreslår blant annet en ny alternativ straffereaksjon for barn under 18 år.
En arbeidsgruppe som har sett på regelverket for å legge til rette for økt bruk av konfliktråd, har i dag levert sin rapport til justisminister Knut Storberget. Arbeidsgruppen foreslår blant annet en ny alternativ straffereaksjon for barn under 18 år, samt at overføring til konfliktråd skal være en foretrukket reaksjon for påtalemyndigheten for barn mellom 15 og 18 år.
-Økt bruk av konfliktråd har vært og er et viktig satsningsområde for regjeringen. Jeg ser frem til å lese rapporten og kan love at arbeidet med oppfølgingen vil ha høy prioritet i mitt departement, sier justisminister Knut Storberget.
Arbeidsgruppen ble nedsatt i august 2010 og er blitt ledet av statsadvokat Kaia Strandjord.
Fra arbeidsgruppens egen pressemelding:
Arbeidsgruppens mandat har vært økt bruk av konfliktråd, og alle forslag til lovendringer og tiltak er derfor sett i lys av dette. Arbeidsgruppen foreslår blant annet en ny alternativ straffereaksjon for barn under 18 år, kalt ungdomsoppfølging. Den skal erstatte påtaleunnlatelser med vilkår om oppfølgingsteam, betingete dommer og nedre sjikt av samfunnsstraffen. Reaksjonen foreslås regulert i straffeprosessloven § 71 a nytt annet ledd og skal ligge inntil den nye ungdomsstraffen som regjeringen har foreslått i Prop. 135 L (2010-2011). Arbeidsgruppen ønsker dermed å rendyrke konfliktrådssporet i de tilfeller som er egnet til det.
Arbeidsgruppen foreslår også at overføring til konfliktråd skal være en foretrukket reaksjon for påtalemyndigheten for barn mellom 15 og 18 år.
Arbeidsgruppen ønsker å lovfeste dagens organisering og å lovfeste og synliggjøre prinsippene som ligger til grunn for konfliktrådsordningen. Gruppen har sett på konfliktrådsordningen opp mot det eksisterende system, og ønsker ikke at konfliktrådet skal bli et nytt straffegjennomføringsorgan ved siden av kriminalomsorgen.
Arbeidsgruppen foreslår en norsk oversettelse av begrepet restorative justice. I forslag til ny konfliktrådslov § 4 er begrepet kalt ”gjenopprettende prosess” og er nærmere definert slik: ”Konfliktrådets virksomhet skal bygge på en prosess hvor alle som er berørt av et lovbrudd eller en konflikt samarbeider for i fellesskap bestemme hvordan man skal håndtere virkningene av lovbruddet eller konflikten og dets følger for fremtiden.”
Arbeidsgruppen foreslår å gjøre unntak fra prinsippet om personlig deltakelse i møter i konfliktrådet. Vi foreslår å gjøre unntak for fornærmede i særlige tilfeller og at denne da kan utpeke en representant som møter i sitt sted. Videre foreslår vi at foretak kan utpeke en person til å møte på dets vegne. Det åpnes også for at barn under 18 år kan gjennomføre megling i konfliktråd ved offerløs kriminalitet, for eksempel i trafikksaker, ved brudd på bestemmelser som verner om ro og orden etc.
Arbeidsgruppen anbefaler å øke kunnskapen om gjenopprettende prosesser ved å gjøre det til en del av undervisningsopplegget ved universiteter og andre skoler i Norge. Dette vil kunne føre til etablering av miljøer for forskningsproduksjon. For å øke kunnskapen om fagfeltet bør det videre blant annet etableres møte- og kontaktpunkter for samarbeidende etater.
For å sørge for at underliggende etater oppfyller ønskede mål har staten styringssystemer hvor gjennomføringen av målene kan rapporteres. Arbeidsgruppen foreslår ulike rapporteringer for politi, kriminalomsorg, domstolene og konfliktrådene.
Arbeidsgruppen foreslår videre at det nedsettes et utvalg eller en arbeidsgruppe med et mandat som dekker regelendringer på laveste nivå ved behandlingen av sivile saker. Dette er et tiltak som etter arbeidsgruppens syn er meget viktig for å øke bruken av konfliktråd. Å overføre meglingsdelen fra forliksrådene til konfliktrådene er en mulighet som bør utredes for å løse konflikter på laveste nivå i rettspleien.
Arbeidsgruppens medlemmer:
Regiondirektør i kriminalomsorgen region nord (nå statsadvokat) Kaia Strandjord
Statsadvokat Eirik Lereim
Politioverbetjent og studieleder ved Politihøgskolen, Johnny Steinbakk
Tingrettsdommer Kjetil Gjøen
Tidligere megler i konfliktrådet og bomiljøarbeider i bydel Sagene, Reza Rezaee
Advokat Siv Hallgren
Sekretær for arbeidsgruppen har vært førstekonsulent i Justisdepartementet, Kjersti Berg Sand.
Kontaktperson: Arbeidsgruppens leder Kaia Strandjord, tlf. 90 50 01 16
Rapporten finner du her.