Historisk arkiv

PSTs håndtering av Global Shield

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

– Jeg ønsker å bidra til at alle tilgjengelige fakta knyttet til PSTs håndtering av Global Shield kommer på bordet. PST har nå gitt tilfredsstillende svar på enkelte uavklarte spørsmål, sier justisminister Grete Faremo.

PST har i brev av henholdsvis 9. september, 27. oktober, 29. november og 6. desember 2011 redegjort overfor Justisdepartementet om sin håndtering av prosjektet Global Shield. I tillegg ga sjef PST en redegjørelse om saksforholdet under en pressekonferanse fredag 2. desember.

– Jeg er glad for at PST nå grundig har redegjort for fakta knyttet til blant annet tjenestens undersøkelser og vurderinger i sakens anledning, selve saksgangen i PST og forholdet til Toll- og avgiftsdirektoratet, sier Faremo.

PST har tidligere opplyst at det ved en forsendelse fra Toll- og avgiftsdirektoratet 3.12.2010 lå ved en liste fra valutaregisteret over 41 norske borgere som har hatt pengeoverføringer til et bankkontonummer i Polen, og at gjerningsmannen sto på denne listen. Det er nå avklart at det ikke foreligger noen formelle skranker som tilsier at PST ikke kunne ha registrert opplysninger fra denne listen innenfor den såkalte firemånedersregelen.

I tillegg konkluderer PST med at det før 22. juli 2011 ikke ble gjennomført søk i arbeidsregisteret på disse 41 personene.

– Det har vært nødvendig å få disse avklaringene på plass, særlig sett opp mot arbeidet i Stortingets særskilte 22. juli-komité. Nå vil jeg avvente 22. julikommisjonens arbeid og PSTs pågående internevaluering, sier Faremo.

Les brevet av 6. desember