Historisk arkiv

Soningsoverføring og bruk av EØS-midler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

I forbindelse med statsbesøket fra Litauen, undertegner Norge og Litauen to avtaler på justis- og innenriksfeltet. – Et tettere samarbeid med Litauen om kriminalomsorg er viktig for regjeringen, sier justisminister Knut Storberget.

Møte med Litauens president
Statsminister Jens Stoltenberg tok idag mot Litauens president Dalia Grybauskaitè under hennes offisielle besøk til Norge. Etter møtet undertegnet justisminister Knut Storberget og Litauens justisminister Remigijus Simasius en avtale om overføring av soningsdømte. Foto: Statsministerens kontor


I forbindelse med statsbesøket fra Litauen undertegnet Norge og Litauen i dag to avtaler på justis- og innenriksfeltet: En avtale om soningsoverføring av litauiske borgere og en avtale om bruk av EØS-midlene, hvor justissektoren er et prioritert felt.  – Et tettere samarbeid med Litauen om kriminalomsorg er viktig for regjeringen, sier justisminister Knut Storberget.

Avtalen om soningsoverføring er utarbeidet etter mønster av EUs rammebeslutning om soningsoverføring og vil effektivisere prosedyrene for overføring. Personer som er dømt for straffbare handlinger, vil ofte bli utvist etter soning. Hensynet til rehabilitering taler for at straffedømte bør sone i hjemlandet. For Norges del, vil en overføring bidra til at straffedømte ikke utvikler kriminelle nettverk i Norge og flere overføringer vil frigi fengselskapasitet som kan avhjelpe etterspørsel etter varetektsplasser, og motvirke ny dannelse av soningskø. Selv om samarbeidet med Litauen er meget godt når det gjelder soningsoverføring i dag, vil denne avtalen medføre at prosessen blir mer effektiv.

Avtalen om fordeling av EØS-midler prioriterer områdene miljø, helse, institusjonsbygging og justis. Justis- og innenrikssaker er en stor sektor i programperioden 2009 - 2014. Norge bidrar med nesten 150 mill. kr (€18.8 mill.) til arbeid innenfor tre nøkkelområder; kamp mot organisert kriminalitet på tvers av grenser, kapasitetsbygging og samarbeid innenfor domstolssektoren og kriminalomsorg, inkludert alternativ soning. Det vil også bli brukt midler til tiltak mot vold i nære relasjoner.

– Som justisminister er jeg veldig fornøyd med at vi gjennom EØS-midlene kan styrke vårt samarbeid med Litauen på disse områdene samtidig som vi bidrar til utviklingen i Litauen, sier Storberget.

Bilder av signeringen er lagt ut på: http://www.flickr.com/photos/statsministerenskontor