Historisk arkiv

Politiet i lokalsamfunnet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Innlegg i Agder 16.12.2005

Regjeringen vil ha et nært og sterkt politi som skal være tilgjengelig, ha tilstrekkelig beredskap og ressurser til å kunne reagere ved behov, skriver statssekretær Terje Moland Pedersen.

Innlegg i Agder 16. desember 2005

Politiet i lokalsamfunnet

Av statssekretær Terje Moland Pedersen (A)

Regjeringen vil ha et nært og sterkt politi som skal være tilgjengelig, ha tilstrekkelig beredskap og ressurser til å kunne reagere ved behov. For å sikre politi- og lensmannsetaten forutsigbare budsjettrammer og et bedre grunnlag for å videreføre aktivitetsnivået, har den nye regjeringen sørget for at politiet får nærmere 90 millioner kroner mer enn det som var foreslått av regjeringen Bondevik II.

Politiet i Agder får i tillegg en million kroner til tiltak som bidrar til å gjøre politiet mer synlig i distriktene. Norsk politi skal ha en lokal forankring med lensmannskontorer over hele landet. Politiets samspill med publikum forutsetter at politiet er tilgjengelig. Vårt mål er at politiet skal være mer tilstede i lokalsamfunnet.

Regjeringen er opptatt av at mulighetene for samlokalisering med offentlige servicekontorer utnyttes, slik at politiet blir mer synlig og effektivt i forhold til publikum. Samarbeid med kommunene, frivillige organisasjoner og andre offentlige etater er viktige faktorer i det forebyggende arbeidet. Agder politidistrikt er også et av to distrikter som skal prøve ut nye samarbeidsmodeller hvor mulighetene for samlokalisering med offentlige servicekontorer utnyttes.

Politireformen er en realitet. Gjennom sammenslåing av politidistrikter er det skapt en mer utviklingsorientert og effektiv politiorganisasjon. Politiet har oppnådd gode resultater når det gjelder store og alvorlige saker. Kriminalstatistikken viser jevnt over en positiv utvikling. Antall anmeldelser har gått ned år for år fra 2002, med totalt 21 prosent. Antall anmeldelser for vinningskriminalitet har hatt størst tallmessig nedgang. Simple tyverier hadde en nedgang på 6 prosent, mens for grove tyverier var nedgangen 9 prosent. Den registrerte voldskriminaliteten nedgang første halvår 2005. Ved avslutningen av første halvår i år, viste oppklaringsprosenten positiv utvikling i forhold til fjoråret. Saksbehandlingstiden for forbrytelsessaker er samtidig redusert fra 2002 til 2005. I den videre utviklingen av politi- og lensmannsetaten prioriteres økt innsats mot den kriminaliteten som rammer de mange.

Politidirektoratet har ansvaret for den faglige ledelse av politiet, herunder organisering og ressursfordeling Budsjettet for 2006 er ikke fordelt til de enkelte politidistriktene. Det er Politidirektoratet som fordeler budsjettmidlene, men det betyr selvfølgelig ikke at Justisdepartementet ikke er opptatt av hvordan situasjonen er i distriktene. Justisministeren vil besøke Agder tidlig på nyåret

Regjeringen ønsker et samfunn der alle kan leve i trygghet. Vi vil derfor satse mer på å forebygge kriminalitet. Forebygging og bekjempelse av kriminalitet foregår ikke bare innen strafferettspleien. Med forebyggende velferdstiltak, gode lokalsamfunn og fritids- og aktivitetstilbud for barn og unge er viktige ledd i arbeidet mot kriminalitet. Et hovedgrep i regjeringens opplegg for statsbudsjettet 2006 er å styrke kommunenes frie inntekter med 5,7 milliarder kroner. Dette vil sette kommunene i stand til å gi et bedre tilbud til barn og unge, og kan således være et viktig kriminalitetsforebyggende tiltak.