Historisk arkiv

Fengselsutbygging i Nord-Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Innlegg Fremover 7.2.2006

I tilknytning til arbeidet med en konkret plan for avvikling av soningskøen, vurderer departementet løsninger som raskt kan komme i drift og til en lavere kostnad enn et nytt stort fengselsbygg. Dette gjelder også i Nord-Norge, skriver justisministeren i et innlegg.

Fremover 7. februar 2006

Fengselsutbygging i Nord-Norge

Av justisminister Knut Storberget (Ap)
og statssekretær Anne Rygh Pedersen (Ap)

Det har i den senere tid vært en del oppslag vedrørende Regjeringens planer for utbygging av fengsler i Nord-Norge og påstander om at det er uklart hva som skal skje videre.

Ved årsskiftet var det 2384 ubetingede dommer i soningskø. Dette er en stor utfordring, og Regjeringen vil som det står i Soria Moria-erklæringen, utarbeide en konkret plan for avvikling av soningskøen, bygge flere fengsler og utvide soningskapasiteten i flere eksisterende fengsler. Regjeringen startet på dette allerede ved framleggelsen av budsjettet i fjor høst ved å få vedtatt etablering av 45 nye fengselsplasser i 2006, videreføre byggingen av et nytt fengsel i Halden, samt gå videre med prosjektering av fengsel i Indre Salten i Fauske kommune.

I de nærmeste årene vil byggingen av Halden fengsel være et formidabelt løft både kapasitetsmessig (251 plasser) og kostnadsmessig med en kostnadsramme på i overkant av en milliard kroner. Nye tradisjonelle fengsler vil derfor måtte fases inn etter at Halden står ferdig.

Det betyr imidlertid ikke at det ikke kan gjøres noe i mellomtiden. I tilknytning til arbeidet med en plan for avvikling av soningskøen, vurderer departementet løsninger som raskt kan komme i drift og til en lavere kostnad enn et nytt stort bygg. Det er i denne sammenheng departementet er interessert i å se på andre muligheter i Nord-Norge. Dette gjelder også i Indre Salten. Enten som en midlertidig løsning eller noe som kan brukes i sammenheng med et nytt fengsel.