Historisk arkiv

Fri rettshjelp i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Svar til Aften 2. mai 2006

Jeg har blitt kritisert for å gi mindre til juridisk bistand til Oslos vanskeligstilte. Oslo kommunes kontor for fri rettshjelp er et godt tiltak, og Justisdepartementet har gitt betydelige tilskudd, skriver justisministeren i sitt svar.

Svar i Aften den 2. mai 2006

Fri rettshjelp i Oslo

Av justisminister Knut Storberget (A)


I fredagens leder kritiseres jeg for å gi mindre til juridisk bistand til Oslos vanskeligstilte. Oslo kommunes kontor for fri rettshjelp er et godt tiltak, og Justisdepartementet har gitt betydelige tilskudd. Også for i år gir vi slik tilskudd og vi er innstilt på å øke dette noe, dersom Oslo kommune på sin side øker sitt tilskudd.

Gjennom lov om fri rettshjelp dekkes utgifter til rettshjelp for dem som ikke kan dekke dem selv. Rettshjelpsloven gir rammene for dette. I Oslo har folk fått fri rettshjelp når de etter loven ikke har krav på det. En evalueringsrapport viser at ca. 50 prosent av klientene ved kontoret for fri rettshjelp i Oslo ikke har krav på fri rettshjelp.

Det er viktig at reglene for fri rettshjelp praktiseres likt uansett hvor du bor i landet. Justisdepartementet kan derfor ikke gi tilskudd til den del av virksomheten som faller utenfor rettshjelpslovens rammer. Tilskuddet til Oslo vil derfor tilpasses antall saker som faller innenfor rettshjelploven. En slik tilpasning vil ta to år.

Jeg vil fremheve at vi også gir tilskudd til andre rettshjelpstiltak i Oslo. Tilskudd gis til Gatejuristen i Oslo i regi av Kirkens bymisjon (1 mill), samt tilskudd til juridisk bistand til prostituerte i regi av PION (kr. 200 000). Det gis også tilskudd til Juss-Buss og JURK.

Jeg har for øvrig stor tro på at rettshjelpsloven bør forbedres for å hjelpe dem som trenger det mest, og vil fremme en stortingsmelding med forslag til endringer. Evalueringsrapporten og erfaringene fra Oslo kommune er nyttige i dette arbeidet.